Views
3 years ago

2012-16

  • Text
  • Binnenvaart
  • Schip
  • Jaar
  • Juli
  • Binnenvaartkrant
  • Rotterdam
  • Onze
  • Groot
  • Nieuwe
  • Goed

en Waterstaat De

en Waterstaat De Binnenvaartkrant 30 31 juli 2012 www.autena.nl Wees geen blindganger met een AIS -transponder Voor het subsidiebedrag van € 2.100 leveren en installeren wij een goedgekeurde AIS -transponder bij u aan boord. Compleet met antennes en inbouwverklaring. IVW erkend Inspectie Verkeer Voor alle sloop- en saneringsschepen Havenweg 1 3295 XZ ‘s-Gravendeel T: +31 (0)78 - 673 60 55 www.sloperij-nederland.nl BESTEL NU OOK ONLINE H. Pijnen Bedrijfskleding Zie onze vernieuwde website met webshop www.pijnen.nl Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden St. Teunismolenweg 48F Nijmegen Tel +31 (0)24 355 94 17 E-mail info@autena.nl Bespaar brandstof Volvo Penta; de zuinigste motor in zijn klasse De motor achter uw succes ISO 14001 gecertificeerd Brandstofreducerend Minder CO 2 uitstoot Geluiden trillingsreductie Gesubsidieerd Accessoires voor brandstofverbruik controle I www.volvopentacenter.eu | T +31 (0)10 415 22 11 | E info@volvopentacenter.eu Help vluchtelingen hun dromen waarmaken! Postbus 188 3330 AD Zwijndrecht . Noordpark 1, 3332 LA Zwijndrecht Telefoon (078) 612 48 33 . Fax (078) 619 53 42 www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl Nieuwe Bosweg 4, Postbus 14 . 3340 AA Hendrik-Ido-Ambacht Telefoon (078) 681 41 77 . Fax (078) 681 50 56 • Voor kleine tot ingrijpende reparaties en compleet onderhoud • Helling 120 meter • Groot schroevendok • Scheepsluiken • Havenservice • Stalen vloeren • Alle reparaties boven de waterlijn

De Binnenvaartkrant 31 31 juli 2012 “Bij Pont 13 is ook het meubilair te koop” Verkiezingscafé over binnenvaart Pont 13 is een tot bar/restaurant omgebouwde veerpont die van 1927 tot 1995 werd gebruikt voor vervoer van voetgangers en motorvoertuigen over het IJ. Scheepsreparateur René Langendijk redde de pont van de sloop en opende in oktober 2005 zijn bar/restaurant Pont 13. Sinds april 2009 heeft de pont een definitieve ligplaats aan de Haparandadam in de Westelijke Houthavens. Nadat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf de veerpont in 1995 had afgedankt, is deze korte tijd in gebruik geweest voor vrachttransport richting IJburg. Na wat omzwervingen werd de pont uiteindelijk in Zaandam te koop aangeboden als ‘oud ijzer’. “Ik heb haar in 2004 gekocht en er eerst maar eens een dak op gezet. Daarna is alles geïsoleerd en grondig verbouwd tot een fatsoenlijk restaurant.” Als scheepsreparateur deed Langendijk de verbouwing in eigen beheer en zelfs de inrichting is van eigen hand. “Daarvoor was en is zoveel belangstelling dat wij de tafels, het barmeubel en de kachels op aanvraag produceren voor zowel bedrijven als particulieren”, vertelt Langendijk. “Behalve het menu staat ook het meubilair, met prijs en al, op de website.” Schippers Pont 13 trekt bezoekers uit de binnenstad, het gebied rond de Westelijke Houthavens en ook menig schipper weet het restaurant van Langendijk te vinden. “Natuurlijk heb je als scheepsreparateur heel wat connecties in de binnenvaart. En zij waren zeker in het begin benieuwd naar wat die René nu weer had bedacht. Maar er komen ook heel wat schippers die ik niet ken. Dat komt doordat onze plek tegen de meerplaats voor binnenschippers ligt.” “Ze komen overigens niet alleen eten maar ook borrelen. Zeker bemanningen van benzinetankers die soms tot twee weken hier liggen, komen regelmatig. De belangstelling voor onze bar is zelfs zo groot dat wij het terras binnenkort uitbreiden.” De liefde van Langendijk voor Italië, en dan vooral voor de streek Le Marche waar hij een boerderijtje heeft, is terug te vinden op het menu van Pont 13. “Een paar keer per jaar rijd ik naar Italië om daar een heel assortiment salami’s en andere droge worsten weg te halen. Verder importeren wij uit die streek ook zelf ingemaakt fruit en wijnen. Dat kost weliswaar tijd en het is ook duurder, maar de smaak is veel beter dan van soortgelijke producten die je in Nederland koopt. Het is het meer dan waard.” JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Evert Bruinekool Eigenaar René Langendijk met chef Niels Veenvliet. (foto’s E.J. Bruinekool fotografie) Vergeten groenten Langendijk en zijn chef-kok Niels Veenvliet besteden veel aandacht aan goede en eerlijke producten. “Het stempeltje ‘biologisch’ zegt niet zo veel”, vindt Veenvliet. “Waar het om gaat, is dat je werkt met lokale leveranciers die je kent; leveranciers waarvan je weet dat ze goed met hun dieren omgaan. Leveranciers die groenten en fruit telen van het seizoen. Leveranciers die ook kiezen voor de zogenaamde ‘vergeten groenten’ en fruitsoorten die meer aandacht vergen en wellicht minder opbrengen per vierkante Historische Amsterdamse veerpont herbergt nu restaurant meter maar die wel heerlijk smaken. En natuurlijk is alle vis die wij serveren duurzaam gevangen.” De Italiaanse slow-food beweging is, zo stelt Langendijk, het uitgangspunt bij alle gerechten. “Je moet niet alleen de tijd nemen om te lunchen en te dineren maar ook om te koken. Heus, het smaakt zo veel beter.” En dat blijkt, want de belangstelling voor de gerechten van Veenvliet en zijn team is groot. Vanzelfsprekend staan op de lunchkaart diverse antipasti (€ 26,00 per gerecht). Er is een vis-, een vlees- en een vegetarische variant. De vegetarische antipasto met truffelkaas, caponata, rode biet, Amsterdamse feta, artisjokkencrème, olijven, dadels, gemarineerde paddenstoelen en bruschette is ook voor niet-vegetariërs een aanrader. Voor wie iets meer Amsterdams zoekt, is het eveneens goed toeven bij Pont 13. Vooral de klassieke boterham met gerookte ossenworst, mosterd en cornichons (€ 8,50) vindt gretig aftrek bij de ‘echte Amsterdammers’. Voor het diner biedt Pont 13 een ADVERTENTIE Kom onze sfeer proeven! T. 078 681 23 21 info@deheerenvananbacht.nl www.deheerenvanambacht.nl keuze uit antipasti, voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts. De antipasti van de lunchkaart komen terug bij het diner en zijn, als deel van een 3- of 4- gangendiner (respectievelijk € 42,- en € 50), ook als halve porti verkrijgbaar. Los wordt voor voorgerechten € 13, voor hoofdgerechten € 24,50 en voor desserts € 7,50 in rekening gebracht. Naast de antipasti kent de kaart – op dit moment – drie voorgerechten. Waaronder koningsgamba met salade van pijlstaartinktvis, prei, rettich en ei. Als hoofdgerecht er is onder meer een hele vis van de gril (de soort kan per dag variëren) met rode rijst uit de Camarque, tomatensalade, geroosterde venkel en persillade en een lamspastrami met navarin, raapstelen, nieuwe aardappeltjes, lentegroenten en mojo verde. Voor het nagerecht biedt Pont 13 onder meer drie soorten kaas met vijgen-notensalami en crackers, een chocoladetaart met witte chocolade hangop en een rabarbercrumble met koude vanillesabayon. Vertrekken na het diner om een leuke bar op te zoeken is niet nodig. Pont 13 staat bekend om zijn gevarieerde aanbod aan wijnsoorten en is niet voor niets maar ook een bar, met terras. Restaurant Pont 13 Haparandadam 50 1013 AK Amsterdam (020) 770 27 22 www.pont13.nl ADVERTENTIE Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Op 12 september zijn de Tweede Kamer-verkiezingen. Bureau Voorlichting Binnenvaart organiseert daarom op 15 augustus een Verkiezingscafé waarop kandidaten van diverse politieke partijen openheid geven over hun standpunten inzake transport en logistiek. Met name de rol die zij voor de binnenvaart zien, komt aan de orde. De op stemmen jagende Kamerleden gaan met elkaar in discussie over uiteenlopende onderwerpen die de branche aangaan. Ook de crisis, de gevolgen er en de mogelijke herstelmaatregelen voor de economie zullen aan bod komen. Bezoekers kunnen vragen stellen en hun mening geven. De bedoeling is dat het een interactieve bijeenkomst wordt, waarbij de aanwezige politici met elkaar, maar ook met de zaal in discussie gaan en van gedachten kunnen wisselen. Politici die al hebben toegezegd naar het Verkiezingscafé Binnenvaart te komen, zijn Sander de Rouwe (CDA), Frank Visser (ChristenUnie), Ingrid de Caluwé (VVD) en Elbert Dijkgraaf (SGP). Het BVB nodigt iedereen die geïnteresseerd is van harte uit aanwezig te zijn bij dit debat, dat 15 augustus plaatsvindt bij restaurant Kade 100 in Zwijndrecht. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via (010) 412 91 51 of pf@bureauvoorlichtingbinnenvaart. nl. De ontvangst is vanaf 15.30 uur. De discussie duurt van16.00 tot 17.30 uur. Aanluitend is er een borrel. AGENDA Verkiezingscafé Binnenvaart 15 augustus Kade 100, Zwijndrecht Havendagen Woerden 24 en 25 augustus Woerden SMM 4 t/m 7 september Hamburg Wereldhavendagen 7 t/m 9 september Rotterdam Binnenvaartsociëteit De Wandelgang: thema ‘BBQ’ 20 september ARA Hotel, Zwijndrecht Open Scheepvaart Dagen 21 t/m 23 september Antwerpen Kijk voor meer evenementen op www.binnenvaartkrant.nl. Dagelijks open vanaf 11:00 ADVERTENTIE www.SCALDIANA.be brasserie - restaurant Rupelmonde • Feesten en scheepsdopen tot 300 personen • Ideaal gelegen naast de werf • Mooi terras met uniek zicht over de Schelde Gelaagstraat 55 . 9150 Rupelmonde Tel/Fax: 03 774 45 56 . GSM: 0478 27 54 56

Binnenvaartkrant