Views
2 years ago

2012-01

  • Text
  • Januari
  • Binnenvaartkrant
  • Binnenvaart
  • Jaar
  • Nieuwe
  • Schip
  • Rotterdam
  • Haven
  • Onze
  • Schepen

De Binnenvaartkrant 34

De Binnenvaartkrant 34 10 januari 2012 Hobbyfotografen kijken hun ogen uit Afgelopen jaar besteedden we in deze krant en op www.binnenvaartkrant.nl aandacht aan Fotoclub Doesburg (FODO), die binnenvaart als jaarthema had gekozen. Diverse leden voeren één of meerdere keren mee met schepen. Met een prachtige serie foto’s als resultaat. Bestuurslid Giséla van Kesteren voer samen met haar partner Danny Witte (die ook lid is van FODO) op twee schepen mee: de Coby en de Horizon. Ze doet enthousiast verslag van haar ontdekking van (het leven in) de binnenvaart. “We zien de schepen wel langsvaren hier in Doesburg, waar wij wonen, maar je hebt er geen idee van wat het inhoudt om aan boord te leven”, vertelt Giséla van Kesteren. “Dat de mensen van die lange dagen maken bijvoorbeeld hadden we nooit zo door. Het is best een lastig beroep, met die concurrentie om lading en de strijd om acceptabele prijzen. Het is ergens ook wel eentonig, met veel zittend werk. Ik zou er niet tegen kunnen.” Koblenz Giséla en Danny hebben meerdere keren meegevaren. Met het ms Coby voeren ze onder andere een stuk op de Rijn en de IJssel. “Leuk was dat we toen ook langs Doesburg kwamen.” Met het ms Horizon maakten ze onder meer een driedaagse tocht van Nijmegen naar Koblenz en Andernach. “Toen hebben we ook ervaren hoe het is om aan boord te slapen en hebben we het laden en lossen meegemaakt.” Ze hebben enorm veel foto’s gemaakt, vertelt Giséla. “Heel de dag door. Je blijft fotograferen. Met z’n tweeën op een schip maak je uiteraard ook van dezelfde onderwerpen foto’s, maar iedereen fotografeert toch weer anders.” Danny bezit een spiegelreflexcamera; Giséla werkt zelf met een compactcamera. De welkome ontvangst aan boord vonden ze bijzonder. Giséla en Danny hebben nog steeds contact met de twee schippersechtparen. “Het was fijn dat we vooraf al kennis hadden gemaakt. Met Bert en Coby van de Coby in hun appartement in Nijmegen en met Bert en Maria van de Horizon in Dordrecht, toen ze daar ze in de oude haven lagen. Daardoor was de ontmoeting aan boord extra leuk omdat je elkaar al kende, ook door de vele telefoontjes voorafgaand aan de reis trouwens. We voelden ons dan ook vrij om meteen na de koffie op fotojacht te gaan.” Het maken van de afspraken om mee te varen was nog niet zo eenvoudig. “Hieraan merkten we hoe afhankelijk je als schipper bent van de vracht voor het maken van plannen. Met de Coby hebben we een paar dagen meerdere keren per dag contact gehad en toen we dachten ‘Nu gaan we echt aanstaand weekend meevaren’, kwam er vijf minuten later een telefoontje dat de vracht en route toch weer veranderd waren. Je moet als binnenvaartschipper in dat opzicht heel flexibel zijn.“ Schoenen uit De hobbyfotografen hebben hun gastheren en gastvrouwen een fotoboek gegeven met hun aan boord gemaakte foto’s. Dat werd zeer op prijs gesteld. Giséla en Danny bezochten samen met clubgenoten Giel en Lia van Hoven, die ook te gast waren op de Horizon, eigenaren Bert en Maria vlak voor Kerst toen ze in Duisburg lagen. “Het was weer vertrouwd aan boord en erg leuk om elkaar weer te zien en te spreken”, vertelt Giséla. Ze voegt er tot slot aan toe: “Daar viel wederom nog een belangrijk iets op: SCHOENEN UIT…dat is ook iets wat we ons alle vier meteen weer herinnerden.” Eén van de inzendingen van Giséla van Kesteren. Een selectie van de foto’s is op www.binnenvaartkrant.nl te bewonderen op de speciale pagina ‘Scherpstellen op schepen’ (klik op de button rechtsonder op de startpagina). Concordia Verzekeringsmakelaars Wij wensen Valliantie Chartering B.V. een behouden vaart met het mts Spangen! Sinds 1960 ten dienste van de binnenvaart én klaar voor de toekomst Tel. 0031-78 68 20 900 Mariliq BV Maasboulevard 24-26 3331 ML Zwijndrecht www.comsa.be Member of

De Binnenvaartkrant 35 10 januari 2012 ’t Buisie blijft ‘t Buisie In Rotterdamse scheepvaartkringen is Café ´t Buisie wereldberoemd. Als eigenaren en gastheren wisten Teun en Jaap de klanten dik dertig jaar aan zich te binden. Jaap overleed vorig jaar mei en Teun wilde niet alleen verder. In november verkocht hij de zaak in de Van der Takstraat aan ERRO BV. Daarmee is het voortbestaan van een van de laatste authentieke kroegen op het Noordereiland veiliggesteld. Op 1 december nam ERRO ’t Buisie over. De Capelse Elma Wittmer zwaait de scepter. Zij heeft ruime horeca-ervaring. Zo was ze tot een jaar ervoor eigenaar van Café Rembrandt in het centrum van Rotterdam en weer daarvóór werkte ze onder meer in Café’ t Biertje in het Entrepot. Die zaak was van Bart Vos, geen onbekende in de binnenvaart. En hoewel Vos tegenwoordig in Brazilië woont, komt hij geregeld naar Nederland. Aangezien hij zelf een frequent bezoeker van ’t Buisie was – en van plan dat is ook te blijven – helpt hij Elma als een soort ambassadeur om de klantenkring uit de scheepvaart en aanverwante takken vast te houden en, waar mogelijk, uit te breiden. Open in het weekend Elma Wittmer heeft de openingstijden verruimd. Voortaan is Café ’t Buisie ook op zaterdag en zondag open; vanaf 14.00 uur. Doordeweeks opent de zaak nu al om 12.00 uur. “De weekend dagen moeten we opbouwen, maar het wordt steeds drukker. Mensen moeten er aan wennen. Als Feyenoord uit speelt, hebben we hier de wedstrijd op tv en dan komt er al een aardig clubje kijken. Heel gezellig.” De openingstijden zijn de enige verandering. Café ’t Buisie bestaat ruim 31 jaar, de zaak loopt goed; dus waarom zou de boel op de schop moeten? Teun, die tegenover de zaak woont, komt nog bijna dagelijks buurten. Handig voor als er vragen zijn. Hij was ook zo behulpzaam om de kerstversiering op te hangen. En vanzelfsprekend was hij donderdag 5 januari bij de nieuwjaarsreceptie, die tevens de officiële Elma Wittmer met ‘ambassadeur’ Bart Vos. (foto’s MG Redacties) (her)opening vormde. Ondanks de storm die over Nederland joeg, was het enorm druk. En jawel: veel mensen uit de binnenvaart, die kwamen kijken of ’t Buisie echt nog steeds ’t Buisie is. Ze werden niet teleurgesteld. Rond 21.00 uur ging de receptie over in een feest. Een verdacht goed lijkende en zingende Joe Cockerimator zorgde er voor dat de sfeer nog een paar tandjes werd opgevoerd. Noordereiland De populariteit van het café is onder meer te danken aan de ongedwongenheid. Het is net een grote huiskamer – oké de puideuren gaan ’s zomers open en dan grenst het zonnige terras direct aan de kroeg – waar iedereen welkom is. De locatie versterkt de aantrekkingskracht op mensen uit de scheepvaart. “Het Noordereiland blijft toch speciaal voor binnenvaarders”, weet Bart Vos als ervaringsdeskundige. “Ook verzekeringsmensen uit het centrum komen hier na het Het was druk op de nieuwjaarsreceptie, waarmee meteen ook de opening werd gevierd. JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Martin Dekker Ook nieuwe eigenaar richt zich op scheepvaart werk even langs, op weg naar huis.” Er zijn een paar fanatieke biljarters onder de vaste gasten. Die vertonen geregeld hun kunsten op het groene laken. De bedoeling is dat het biljart een nog grotere rol gaat spelen. “We denken erover een vereniging aan te trekken, of nog beter: op te ADVERTENTIE Kom onze sfeer proeven! T. 078 681 23 21 info@deheerenvananbacht.nl www.deheerenvanambacht.nl richten. Die dan op een vaste doordeweekse avond haar wedstrijden hier gaat spelen. In de omgeving zijn nog meer café’s met een biljart. Misschien kunnen we wel een onderlinge competitie opzetten.” Roken De zaak heeft een grote keuken. Maar Elma beperkt zich tot typische kroeggerechten als een bal gehakt en een uitsmijter. Eenvoudig, maar hartstikke lekker. Iedereen is welkom, en dat geldt ook voor de rokers. ’t Buisie valt als ‘klein café’, waar de eigenaar achter de bar staat, onder de regeling dat de asbakken gevuld mogen worden. Elma stoomt – net als Bart – gezellig mee. Geheel in het beeld van de zoete inval past dat Café ’t Buisie ook beschikbaar is voor feesten en verjaardagen. “Maar”, zo zegt Elma, ”ik sluit er de zaak niet voor. Dat kun je niet maken tegenover de vaste gasten, vind ik. Voor hen staat de deur altijd open.” Café ’t Buisie Van der Takstraat 48 3071 LM Rotterdam (010) 414 97 96 ADVERTENTIE Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org De ‘Seeman’ is informatief en geestig Voor taal- en scheepvaartliefhebbers is de nieuwe uitgave van de Seeman een regelrecht feest. Het boek uit 1681, samengesteld door Wigardus à Winschooten, was het eerste volwaardige Nederlandse zeemanswoordenboek. Opvallend is dat het niet alleen informatief maar ook geestig is. Nog steeds. Dat is te danken aan de ‘hertaling’ in modern Nederlands. Die maakt de inhoud ook voor 21eeeuwers begrijpelijk. Seeman. Maritiem Woordenboek van Wigardus à Winschooten, zoals het nu heet, is verzorgd door Hans Beelen, Ingrid Biesheuvel en Nicoline van der Sijs en is uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Walburg Pers. Het rijk geïllustreerde boek is voorzien van trefwoordenregisters en een inleiding over de auteur, een schoolmeester die zijn tijd in de 17e eeuw ver vooruit was. Hij ging op zoek naar de maritieme wortels van onze taal. Hij leidde als eerste een groot aantal woorden, uitdrukkingen en spreekwoorden af van de vaktaal van zeelui en scheepsbouwers, behandelde vermakelijke uitdrukkingen en spreekwoorden en nam meteen ook maar folklore en ambachten, dialecten en groepstalen mee. In het boek zit een cd-rom met daarop als extra’s een diplomatische transcriptie en foto’s van de originele druk van de Seeman uit 1681, plus latere toonaangevende maritieme woordenlijsten en -boeken. Seeman. Maritiem Woordenboek van Wigardus à Winschooten telt 328 pagina’s en kost € 39,50. Meer informatie: www.seeman.nl AGENDA 10 jaar EBU 17 januari Palais du Rhin, Straatsburg Open dagen STC 20 en 21 januari diverse locaties STC Rotterdam Boot Düsseldorf 21 t/m 29 januari Messe Düsseldorf Prijsuitreiking Binnenvaart Brandstof Competitie 2011 31 januari Rijkswaterstaat, Utrecht Dutch Maritime Industry 2012 7 februari De Rotterdam Van Vakmanschap naar Ondernemerschap 16 en 17 februari Van der Valk Hotel Cuijk Kijk voor meer evenementen op www.binnenvaartkrant.nl.

Binnenvaartkrant