Views
3 years ago

2009-22

  • Text
  • Marine
  • Binnenvaart
  • Rotterdam
  • Binnenvaartkrant
  • Europort
  • Nieuwe
  • Jaar
  • Oktober
  • Onze
  • Schepen

De Binnenvaartkrant 90

De Binnenvaartkrant 90 20 oktober 2009 Wij feliciteren Global Seatrade van harte met het coaster Eendracht.

De Binnenvaartkrant 91 20 oktober 2009 Diner à la carte op de Veerman Gezellig dineren aan boord. Dineren à la carte aan boord van een varend passagiersschip is geen alledaagse bezigheid. Sinds enkele maanden biedt de gelijknamige Neerse rederij van de familie Bongers deze mogelijkheid op zijn passagiersschip de Veerman. Wij waren zaterdag 17 oktober te gast op dit mooie schip en hebben genoten van deze bijzondere ervaring. De Veerman is sinds de ingebruikstelling in 1994 een bekende verschijning op de Limburgse wateren. De rederij is wel bekend met diverse rondvaartmogelijkheden zoals sluizentochten, grindmerentochten, brunchttochten, Kerstmis op het water, Maasplassentocht en bezoek aan Maastricht en uitgebreide chartermogelijkheden, om maar enkele voorbeelden te noemen. Tijdens al deze tochten is het mogelijk om ook culinair te genieten. Ofwel in buffetvorm maar ook aan tafel geserveerd zoals het Kerstdiner. Á la carte Sinds enkele maanden biedt de rederij als enige in Limburg de mogelijkheid om à la carte te dineren aan boord van de Veerman tijdens een drie uur durende rondvaart. Reserveren is gewenst maar verder bent u volkomen vrij om te kiezen. De menukaart is weliswaar niet uitgebreid met drie voorgerechten en eveneens drie hoofdgerechten (telkens een keuze uit vlees, gevogelte of vis) , twee tussengerechten en twee desserts. Wij kunnen u verzekeren dat u toch moeite zult hebben om uw keuze te maken. Overigens is Bongers de vegetariërs niet vergeten. Als u bij reserveren uw wensen kenbaar maakt, bereidt de kok een fantastische schotel voor u. Zo’n à la carte avonddiner start om half zeven en precies een kwartier van tevoren meert de Veerman af bij de Arloflat in Roermond, een uitstekend tijdstip voor een mooie foto met de ondergaande zon. Binnen installeren wij ons aan de gereserveerde tafel en beginnen het diner met voor ons het eerste opwindende deel: bestuderen van de menukaart onder genot van een glas port om de maagsappen in de juiste conditie te brengen. De menukaart voor de gourmets: voorgerechten carpaccio van rund met Livar Sjink in Limburgse trostomaat, salade met mango en zacht gegaard piepkuiken met lavendeldressing en lauwwarme heilbot met een frisse zomersalade en spek-sjalot dressing. Zomerdoperwten Tussengerecht romige soep van zomerdoperwten en gerookte IJsselmeerpaling en op de huid gebakken geulforel met een saus van rivierkreeftjes. Hoofdgerechten Kemperhoenfilet met smeltende eendenlever en rode port saus, filet van Livarvarken met witte kool, appel en een saus van Limurgse mosterd en zeewolf op een bedje van gewelde kropsla en sinaasappelpaprika saus. Als nagerecht een zoet scheepdessert en twee jaar oud Reypenaerkaas. Wij hakten op gegeven moment de knoop door en kozen voor de heilbot, romige soep, Kemperhoen en Reypenaerkaas. Wijnadvies van Huub Bongers was respectievelijk een 2008 Terrace Road Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland, een 2206 Velich TO Chardonnay Oostenrijk, een 2007 Trentham Estate Pinot Noir Australië en een Portal Tawny Port Bij de amuse flinterdun gesneden tonijnmet coquille dronk ik een scheepswijn Domaine Garras Frankrijk. JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Jo Bindels De veerman op stroom. De crew van de Veerman, (vlnr) Jan Bongers, Harm Smeets, Bart Kusters, Huub Bongers en Marjan Geelen. (foto’s Jo Bindels) Voortreffelijk De gerechten smaakten meer dan voortreffelijk, hulde aan chefkok Bart Kusters en zijn team. De lauwwarme heilbot smolt op je tong. De romige soep was een openbaring, voor mij tenminste. Ik ben namelijk geen liefhebber van paling maar voor deze combinatie ben ik gevallen. De Kemperhoen in één van mijn meest favoriete sausen, de portsaus, was de tweede openbaring. En dan de afsluiting, de twee jaar oude Reypenaerkaas. Normaal is oude kaas hard en zoutig maar deze was nog lekker zacht met aangename mineralen en een hemelse, mysterieuze smaak. Ook hulde aan Huub Bongers voor zijn wijnkeuze. Zachte, mooie wijnen, die bij de gerechten pasten als Sofia bij Loren. Commentaar van andere gasten over het diner: ‘uitstekend’ en ‘aangenaam verrassend’.Een fantastisch initiatief van de familie Bongers, de tochten met diner à al carte. Overigens bereidt Bart Kusters en zijn team ook alle andere gerechten tijdens de diverse hier bovengenoemde tochten aan boord, er wordt geen gebruik gemaakt van cateraars. Huub Bongers:’Wij bereiden alles zelf aan boord, behalve het brood.’ Wel, dit is mijn ervaring met het diner à al carte aan boord van de Veerman. Een unieke ervaring. Ik weet zeker dat als u van culinair genieten op hoog niveau houdt dat u zich bij mijn ervaring aansluit. Kijk op www.deveerman.com voor data en menu’s. Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org

Binnenvaartkrant