Views
3 years ago

2008-15

  • Text
  • Pompen
  • Juli
  • Binnenvaartkrant
  • Schip
  • Jaar
  • Binnenvaart
  • Wensen
  • Behouden
  • Onze
  • Schepen

De Binnenvaartkrant 54

De Binnenvaartkrant 54 15 juli 2008 Wij wensen het ms Vagebond en haar bemanning een behouden vaart TAPIJT VINYL BANKEN GORDIJNEN HERSTOFFERING Dijkje 1, Nieuwendijk T 0183 - 401 933 • F 0183 - 403 837 info@degostofferingen.nl www.degostofferingen.nl Wij wensen het ms Vagebond en haar bemanning een behouden vaart. www.binnenvaartkrant.nl ”Wij wensen u een succesvolle toekomst” ABN AMRO BINNENVAART UNIT NEDERLAND WENST M.S. VAGEBOND EEN BEHOUDEN VAART ABN AMRO Binnenvaart Unit Nederland - Locatie Rotterdam, Wilhelminaplein 7-8, telefoon 010-4962640 Scheepmakerij 360 3331 MC Zwijndrecht email: info@riegman-klaverdijk.nl Telefoon 078 - 625 6000 Telefax 078 - 625 6009 internet: www. riegman-klaverdijk.nl Wij wensen Vagebond V.O.F. met het ms Vagebond BEHOUDEN VAART Wij leverden voor ms Vagebond: kuipen & kolommen rvs werkzaamheden stuurhuizen roefdeuren 2 MITSUBISHI hoofdmotoren, type S12R-C2MPTK, 940 kW = 1278 pk, 1600 omw. Tevens hebben wij de gehele inbouw en afbouw verzorgd. alu reparatie Alubouw De Mooy BV • Nieuwe Bosweg 4 • 3341 LH H.I. Ambacht Tel.: (078) 682 12 14 • Fax: (078) 682 12 17 • www.alubouwdemooy.nl radarmasten Wij leverden op het ms Vagebond: Stuurhuis met hefkolom en overzakbare bovenbouw, voor en achtermast, heklichtvleugel, roeftrap, boordlichtbakken, woningdeur, diverse RVS en aluminium werkzaamheden. Wij wensen Vagebond V.O.F. een behouden vaart. Voor het ms Vagebond leverden wij: 2 Veth-Jet boegschroefinstallaties, type 3-K-1300 S4 en 4-K-1300 S4 met Scania dieselmotoren en vermogens van elk 571pk, 1800 rpm, 1 Veth ballastpomp, type VP14 S3 Wij wensen V.O.F. Vagebond veel succes en een behouden vaart. •Verkoop •Inbouw •Service Frankepad 1, Hendrik Ido Ambacht Tel. 078 68 131 27 Fax 078 68 120 25 info@koedood.nl / www.koedood.nl Dealer van Mitsubishi dieselmotoren

De Binnenvaartkrant 55 15 juli 2008 Restaurant De Poort in Gorinchem: Eten bovenop de sluis Ilse werkt twee dagen per week in de zaak mee en is verantwoordelijk voor de administratie. Daarnaast heeft ze nog een fulltime-baan bij een bank. Restaurant De Poort staat tegen/op de Lingesluis, waarvan helemaal rechts nog net een stukje te zien is. (foto MGR) Danny Soares ging twee weken geleden in Alblasserdam eens kijken hoe zijn vorige zaak, de Gulle Graeff, is geworden. Die had hij begin juni verkocht aan de familie Dekker, die het restaurant compleet verbouwde en een nieuwe naam gaf: Restaurant De Wachter. Toen Danny het Joechjach-artikel daarover op deze plek zag, belde hij de volgende dag meteen naar de redactie van De Binnenvaartkrant: of zijn andere restaurant, Restaurant De Poort in Gorinchem, ook in aanmerking kwam voor deze serie? Zeker! We zijn op zoek naar bijzondere horecagelegenheden aan havens en vaarwegen en al loopt deze serie meer dan tien jaar, er zijn weinig restaurants aan bod gekomen die nog dichter op het water zitten dan De Poort. Het jongste deel van de zaak (daterend uit eind jaren ’80) maakt deel uit van de constructie van de Lingesluis, de toegang tot de Linge vanaf de Boven-Merwede. Wie op het terras zit te eten, zit letterlijk bovenop de sluis en kan de sluiswachter bijna aanraken als die in actie is. Het oudste gedeelte van het gebouw staat al sinds 1621 aan het Eind, wat – zoals de naam al suggereert – ook echt het eind van Gorinchem was. Hier stond de stadspoort aan de waterkant. Het historische pand is een monument en vormt de entree. Lingekelder Vanuit vrijwel het hele restaurant hebben gasten uitzicht op de Boven-Merwede. Uiteraard ook vanuit Bij goed weer kunnen gasten op het terras lunchen en dineren. (foto Restaurant De Poort) Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org de lichte serre, waarvan ’s zomers de deuren opengaan, zodat men half buiten zit. “Geen uitzicht is er vanaf het entresol”, zegt Danny Soares. “Dat gebruiken we daarom eigenlijk alleen bij partijen: voor de ontvangt of om een buffet op te stellen.” Ook vanaf de bar is het water niet te zien, maar die doet eigenlijk dienst als uitgiftebar, al zijn gasten er welkom voor een aperitief of om na te borrelen. Maar zeg nou eerlijk: wie kiest daarvoor als dat ook aan het raam kan. Mét uitzicht! Evenmin uitzicht is er vanuit de kelderbar, die de naam Lingekelder draagt. Niet zo vreemd, want die bevindt zich deels onder waterniveau. De vroegere wijnkelder leent zich echter prima voor besloten borrels of andere feestjes voor kleine gezelschappen. Ook grote groepen kunnen in Restaurant De Poort terecht. “Bij dertig mensen kunnen we daarvoor de serre gebruiken. Zijn het er meer, bijvoorbeeld honderd personen, dan gebruiken we het hele restaurant en zijn we voor andere gasten gesloten.” “Men zou bijvoorbeeld voor de overdracht van een schip het feest en/of het diner hier kunnen geven”, laat Danny merken dat hij zich realiseert wat de doelgroep van deze krant is. “We hebben dat al eens mogen doen. Een groot voordeel is dat hier voor de deur een steiger aanwezig is die ook door passagiersschepen, veerdienst en de watertaxi gebruikt wordt. Daar zou het nieuwe schip dan wellicht afgemeerd kunnen worden, al is daar dan natuurlijk wel toestemming van de havenmeester voor nodig.” Klassiek Danny Soares is samen met Ilse Brand (ook privé zijn partner) sinds 2001 eigenaar van De Poort. Zeven jaar lang runden ze dus twee restaurants. Met de verkoop van de Gulle Graeff hebben ze het iets rustiger gekregen en kunnen ze zich helemaal concentreren op Restaurant De Poort. “Toen we deze zaak overnamen was het een bistro. Wij hebben er een restaurant van gemaakt. Sindsdien heeft de zaak geen caféfunctie meer. Je vindt bij ons ook geen sateetje op de kaart.” De keuken is Frans en klassiek. “Maar wel met moderne invloeden. We streven naar een niveau net onder het hoogste segment”, legt Danny uit. Het onderscheid zit ‘m eerder in de prijzen dan in de gerechten. Want er wordt op niveau gekookt. Niet door Danny – hij is gastheer. In de keuken maken Paul Meerman en Bob van Tooren de dienst uit. Zij zijn nieuw: Paul werkte voorheen als sous-chef in de hoog aangeschreven Hermitage uit Rijsoord en Bob kwam over van de Gulle Graeff. Eigenaar en gastheer Danny Soares. (foto Restaurant De Poort) Goede gastheer Wat staat er dan zoal op de kaart? Bij de voorgerechten is Serranoham met zomerse meloen, afgemaakt met buffelmozzarella, gedroogde cherrytomaten en aceto balsamico (€ 11,50) een van de vaste successen. Bij de hoofdgerechten maakt de Runderentrecote met een saus van truffel en madeira en afgeserveerd met eendenlever (€ 26,50) nieuwsgierig. De Noordzeetong met kreeftensaus loopt ook altijd hard, vertelt Danny. “Naar keuze bereiden we hem naturel of Picasso – over de klassieke keuken gesproken, haha.” Hij laat erop volgen dat dit gerecht tijdelijk niet geserveerd wordt: “We vinden dat de kwaliteit van de tong momenteel te wensen over laat.” Waarmee hij er blijk van geeft dat een goede gastheer er alles aan gelegen is het zijn gasten naar de zin te maken en hen dus niet zo maar iets voorschotelt. Restaurant De Poort is gevestigd aan het Eind 19 in Gorinchem. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.30 en van 17.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 17.00 tot 21.00 uur. Op zondag alleen geopend voor grote gezelschappen. Reserveren kan via (0183) 66 05 22 of www.restaurantdepoort.nl. JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Martin Dekker

Binnenvaartkrant