Views
4 years ago

2007-13

  • Text
  • Juni
  • Jaar
  • Pompen
  • Schip
  • Nieuwe
  • Binnenvaartkrant
  • Schepen
  • Pagina
  • Binnenvaart
  • Rotterdam

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 59 19 JUNI 2007 Fuiks eten & drinken in Capelle: GEZELLIG EN GOED ETEN AAN DE IJSSEL Alle scheepsbouw is uit Capelle aan den IJssel verdwenen. De bedrijvigheid van vroeger heeft op de meeste locaties aan de Hollandsche IJssel plaats gemaakt voor woningen. Op de plek waar meer dan honderd jaar lang Scheepswerf Vuyk was gevestigd, is het ‘Vuyk-park’ (meer een wandelstrook met klimtoestellen voor kinderen) gerealiseerd. Een centrale rol is weggelegd voor Fuiks eten & drinken. Het houten grand-café opende een half jaar geleden zijn deuren. Ron Stolk (voorheen eigenaar van het ver buiten Capelle bekende en chique restaurant De Dorsvlegel) was meer dan vier jaar bezig geweest om Fuiks rond te krijgen. Toen de zaak een paar maanden open was, besloot hij het horecavak te verruilen voor het onroerend goed. Hij is nog steeds eigenaar van het pand, naar heeft Fuiks in maart overgedaan aan Jan van Essen (die op de achtergrond gesteund wordt door enkele vennoten). Beste locatie Die heeft zijn sporen ook ruimschoots verdiend in de (Capelse) horeca. “Twintig jaar had ik het gedaan toen ik er in 2000 mee stopte. Ik had er even genoeg van”, vertelt Van Essen. “Maar anderhalf jaar geleden begon het toch weer te kriebelen. Ron Stolk wist dat ik aan het zoeken was en zo is het balletje gaan rollen.” Van Essen was meteen weg van Fuiks: “Het is een leuk pand dat op de beste locatie van Capelle staat.” Het grandcafé staat vlak langs de Hollandsche IJssel. Naast de benaming ‘grandcafé’ wordt ook ‘brasserie’ gebruikt. Wat is Fuiks nu precies? “Zeg het zelf maar. Wat Bedrijfsleider Marco Hugers met een van de collega’s, Anja Regoord. (foto’s MGR) is de definitie van een grandcafé? Dat luistert toch niet meer zo nauw tegenwoordig. Je kunt hier goed eten of gezellig wat drinken. Binnen of buiten op het terras.” De kaart is behoorlijk uitgebreid. “Er wordt eerlijk gekookt”, stelt Van Essen. “Alleen verse producten, die dagelijks worden geleverd. Ook de sausjes worden vers gemaakt. Dus niets uit een pakje.” “We doen niet aan rare hoogstandjes; we willen een brede doelgroep bedienen.” De gerechten komen van over de hele wereld: van een Hollandse uitsmijter tot een Aziatische kiproerbakschotel. Er is een ruime keuze uit vis- en vleesgerechten. En, zo vermeldt de kaart: “Voor gasten die vegetarisch willen eten, kookt de kok iedere dag iets lekkers.” Verschillende tafels Bedrijfsleider Marco Hugers (die tien jaar bij De Dorsvlegel werkte en met Stolk de overstap maakte) vindt ‘grand-café’ toch de beste benaming. “Het is een mooi grand-café aan het water. Voor mij heeft een grand-café iets luxueuzere producten, waaraan net iets meer aandacht wordt besteed.” Die definitie vindt hij goed passen bij Fuiks. “We zijn in elk geval geen pannenkoekenhuis.” Die opmerking vraagt om een toelichting. “Als 1-aprilgrap heeft de gemeente jaren geleden aangekondigd dat hier een drijvend pannenkoekenrestaurant zou komen. Er komen nu wel eens mensen langs die denken dat wij dat pannenkoekenrestaurant zijn.” Niet dus! Maar wie (tot 17.00 uur) een pannenkoek bestelt, wordt niet teleurgesteld. “Voor ’s avonds hebben we een fantastische kaart”, aldus Hugers. “Aangevuld met gerechten op het bord aan de muur en aandacht voor seizoensproducten. Zoals asperges, aardbeien en in het najaar wild.” De naam van het grand-café is een duidelijke verwijzing naar de vroegere scheepswerf. In de praktijk blijkt het wel eens lastig voor mensen om Fuiks in het telefoonboek of op internet te vinden, door de afwijkende spelling. Het gebouw en de inrichting zijn van verschillende houtsoorten gemaakt. Fuiks is licht en gezellig. Er is bewust gekozen voor gevarieerd meubilair: banken, 4- en 6-persoontafels, een leestafel, hogere tafels (waaronder een heel lange). Gasten kunnen zelf kiezen wat ze het lekkerste vinden zitten. Er is veel ruimte tussen de tafels, zodat ze privacy hebben. “We kunnen ook heel gemakkelijk tafels combineren, voor grotere groepen”, zegt Hugers. Fuiks is van dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 12.00 uur. Op maandag kan de zaak worden afgehuurd voor recepties en feesten. Reserveren kan via (010) 458 24 65. Kijk voor informatie op www.fuiks.nl. Fuiks staat direct aan de Hollandsche IJssel, op het terrein waar tot 1979 Scheepswerf Vuyk was gevestigd. (advertenties) Het terras is grotendeels overdekt met parasols, die indien nodig ook bescherming tegen de regen bieden. Vijf Werelddelen 71 [Hoek Entrepothaven] 3071 PS Rotterdam Tel.: 010 - 484 56 31 Iedere vrijdag muziek Iedere woensdag kaarten Donderdag HAPPY OUR Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Martin Dekker

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 60 19 JUNI 2007 Aandrijven Manoeuvreren Dienstverlening SCHEEPSDIESELMOTOREN Leverancier van de 3 voortstuwingsmotoren type MaK 8 M20 voor motorduwboot VEERHAVEN X “Orka” Wij leverden voor duwboot Veerhaven X ‘Orka’ - 4x een Sandfirden Technics generatorset voorzien van SCANIA DI-12 62M scheepsmotor Professionals in TOP performance Proficiat Thyssen Krupp Veerhaven B.V. Wij wensen de bemanning een behouden vaart! Tel.: 0227 513 613 www.sandfirden.nl wenst Wij wensen rederij en bemanning veel succes en een behouden vaart. Thyssen Krupp Veerhaven B.V. veel succes en een behouden vaart met de duwboot Veerhaven X Orka MaK NEDERLAND BV Grevelingenweg 21 Tel. : 078 - 6163301 Postbus 215 Fax. : 078 - 6210393 3300 AE Dordrecht e-mail: MaKNed@bolier.nl Aon Hudig Makelaars in Assurantiën Risico-Adviseurs kantoor Rotterdam Tel: 010-448 75 94 BEDANKT VOOR UW OPDRACHT WIJ WENSEN U EEN BEHOUDEN VAART! WIJNSTRAAT 213 • 3311 BV • DORDRECHT • T: 078 6139017 WWW.SWARTSENBORGH.NL • E: INFO@SWARTSENBORGH.NL

Binnenvaartkrant