Views
4 years ago

2007-03

  • Text
  • Jaar
  • Rotterdam
  • Schepen
  • Binnenvaart
  • Schip
  • Binnenvaartkrant
  • Januari
  • Nieuwe
  • Pagina
  • Onze

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 43 Perzische specialiteiten op het Noordereiland Hafez: dichter, denker, lekker eten Sinds anderhalf jaar kun je op het Noordereiland in Rotterdam de Perzische keuken ontdekken. Op de kaart van Restaurant Hafez staan tal van lekker gekruide grilschotels. Net als een goede wijn moeten ook de hoofdgerechten van het restaurant enige tijd rijpen. Hun voorbereiding neemt al gauw vier dagen in beslag. ‘De Perzen hebben een arbeidsintensieve keuken,’ vertelt eigenaar Mehrdad Nasiri. De vader van Mehrdad is al tientallen jaren kok. In 2005 maakte hij samen met zijn zoon de droom van een eigen horecazaak waar. Op het Noordereiland sloot een Portugees restaurant na 25 jaar zijn deuren. Mehrdad Nasiri trok in het pand en heeft het inmiddels ook gekocht. ‘Vroeger had ik een uitzendbedrijfje,’ vertelt de jonge ondernemer die een horecaopleiding heeft gehad. ‘Mijn vader is al veertig jaar kok en kan ontzettend lekker koken. Iedereen zei hem: “Jij moet je eigen zaak beginnen.” Toen dit lokaal vrijkwam, hebben we de knoop doorgehakt.’ Het pand aan de Prins Hendrikkade was een buitenkansje. Mehrdad licht toe: ‘Een mooie ligging aan het water en veel gratis parkeermogelijkheid. Na de overname hebben we de zaak opnieuw behangen en de vloer en het meubilair vervangen. Beetje bij beetje willen we alles verder opknappen. Binnen enkele maanden komen er nieuwe tafeltjes en stoelen.’ Familietraditie Het koken zit de eigenaar van restaurant Hafez in het bloed. In het noorden van Iran heeft de oom van Mehrdad een eigen restaurant. Die zaak werd jaren geleden opgericht door zijn opa. Hij is er onlangs nog op bezoek geweest. Net als bij de familie in Iran wordt er in de keuken van restaurant Hafez heel veel met kruiden gewerkt. Typisch Perzisch is bijvoorbeeld safraan. Op de menukaart staan verschillende soorten gegrild vlees. De grilschotels worden met zorg en ruim op voorhand voorbereid. ‘De Perzische keuken is best complex,’ vertelt Mehrdad. ‘Al het vlees wordt drie tot vier dagen van tevoren in een kruidige marinade gelegd zodat het een lekkere smaak aanneemt. Vervolgens grillen wij het vlees op houtskool. Je krijgt er traditioneel een grote portie rijst bij, maar uiteraard zijn ook aardappelen en frites verkrijgbaar.’ Het geheel wordt afgewerkt met lekkernijen als Perzische paprika’s of granaatappelsaus. Bij Restaurant Hafez zijn ook alle soorten drank verkrijgbaar. Op elk tafeltje staat een fles echte Perzische wijn. De zaak van Mehrdad Nasiri is vernoemd naar de Perzische dichter en mysticus Hafez, die in de veertiende eeuw leefde. Deze schrijver stond bekend als ‘uitlegger van het mysterie’. Over zijn leven bestaan veel legenden. Een wandschildering in restaurant Hafez verwijst naar de begraafplaats van de dichter in Shiraz. Deze plaats is een soort bedevaartsoord en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Restaurant Hafez heeft acht vaste werkkrachten en extra personeel op afroepbasis. Mehrdad vindt het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk zijn best doet. ‘In het begin hadden we het best moeilijk, want de Perzische keuken is niet zo bekend. In heel Nederland zijn er misschien tien Perzische restaurant. Inmiddels hebben we een trouwe klantenkring; mensen uit het hele land komen hier over de vloer. Er hangt ook altijd een gezellige sfeer. Omdat we nog niet zo heel lang bestaan, doen we extra ons best. We letten erg op de details, alles moet zo goed mogelijk zijn.’ Eigenaar Mehrdad Nasiri. 30 JANUARI 2007 De dichtershoek. (advertenties) Buikdansen Er kunnen dertig tot veertig personen tegelijk spijzen bij Hafez. Op zaterdagavond zorgt de uitbater vanaf 20.30 uur voor Perzische live-muziek. Hij heeft goede contacten met plaatselijke Perzische bands en laat ook af en toe zangers uit het buitenland komen. Ook is er ’s zaterdags een buikdanseres van de partij. Drie tot vier keer per jaar viert het restaurant de typische Perzische feesten. In de toekomst wil Mehrdad Nasiri dit nog vaker gaan doen. De jonge uitbater heeft ook nog een andere droom: ‘Uitbreiden. Op termijn zou ik graag andere filialen openen. Maar dat is toekomstmuziek, eerst wil ik ervoor zorgen dat deze zaak een echt succes wordt.’ Restaurant Hafez is gevestigd aan de Prins Hendrikkade 60- 61 in Rotterdam (op het Noordereiland). Het restaurant is van dinsdag tot donderdag en op zondag geopend van 17.00 tot 23.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is de zaak tot 02.00 uur. Maandag is rustdag, maar voor grote groepen wil de eigenaar ook op deze dag de deuren openen. Maak dan wel eerste een afspraak! Kijk voor meer informatie op www.hafez.biz. Perzische wijn, uitkijken op het water. (Foto’s Sarah De Preter) Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Wilhelminakade 32, 3072 AR Rotterdam Telefoon 010 - 484 42 77 door Sarah

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 44 30 JANUARI 2007 Wij feliciteren Van Wijngaarden Marine Services B.V. met de Shoalbuster Giessenstroom DAMEN SHIPYARDS HARDINXVELD

Binnenvaartkrant