Views
4 years ago

2004-22

  • Text
  • Binnenvaart
  • Jaar
  • Oktober
  • Schepen
  • Schip
  • Nieuwe
  • Cbrb
  • Binnenvaartkrant
  • Pagina
  • Rotterdam

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 58 19 OKTOBER 2004 Katholiek Sociaal Cultureel Centrum voor de Rijn- en Binnenvaart Waalhaven, Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen Tel. 024-3777575, Fax 024-3788201 E-mail info@kscc.nl, Url www.kscc.nl De volgende sponsors en vrijwilligers willen wij graag bedanken voor hun donatie en inzet die de onderhoudswerkzaamheden aan het KSCC schip mogelijk hebben gemaakt Sponsors A. Hammer B.V. / ms Igona BCTN Binnenlandse Container Terminals Nederland bv De Binnenvaartkrant Bogenda Elektro B.V Breko BV CFNR Zwijndrecht Daanen Shipping & Logistics B.V. DAP Barging BV De Gerlien van Tiem b.v. Dolderman bv Duotrans Sarl Gebr. Aerts B.V. Genco Scheepvaart B.V. Gommers bv Handel- en Scheepvaartbedrijf O. Slokkers BV HB & G Accountants B.V. Interrijn BV Maaskade Bevrachters BV Niessen B.V. Noord Brabant Rotterdam B.V. Novinav AG NPRC Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale Oranje Onderlinge Verzekering van Schepen U.A. Provaart Logistics b.v. Rabobank Shipping Restaurant Zomerlust Rijn Trailer Transport R'dam Rijnaarde B.V. RKSB Sint Nicolaas Sabon Logistics B.V. Scheepswerf en Machinefabriek 't Ambacht Scheepvaartbedrijf A.A. Bosman / ms St. Antonius Slurink Zwaans B.V. Swets Nautische Personeelsdiensten BV V.O.F. De Raad / ms Partner Van Meegen Beheer V.O.F. Vera Inland RoRo / ms Vera Fam. J. van Laak / ms Richardus Maatschap Barco / ms Barco Maatschap VOF Wolkap-Slokkers / ms Titan Riksja B.V. / mts Calcit 4 V.O.F. Amodo / mbs Amodo V.O.F. Aurora / ms Aurora V.O.F. Belvedere / ms Belvedere V.O.F. De Goey / ms Maasvallei V.O.F. Elithe / ms Elithe V.O.F. Gebr. Van Laak / ms Watna V.O.F. L.C.A. Janssen / ms Jolles V.O.F. M.H. de Goey / ms Caan V.O.F. Metanoia / ms Metanoi V.O.F. Nuy-Jansen / ms Duc in Altum V.O.F. P.T. Binnenvaart / ms Kiliya V.O.F. Peters & Zn / ms Claudia V.O.F. Peters / ms Groenedaal V.O.F. Rutjes-Grinwis / ms Calando V.O.F. Sagittarius / ms Sagittarius V.O.F. Scheepvaartbedrijf Kim / ms Kim V.O.F. Sianto / ms Sianto V.O.F. Torrent / ms Torrent W.P. Leensen V.O.F. / ms Trafic Vrijwilligers John Wennekes / ms Mego John Janssen / ms Metanoia Piet Poppelier / ms Clammarant Chris en Jack Meering / ms Dankbaarheid Peter en Marian Gradussen / mts Manus Adri Janssen / ms Bianca Cor en Sibilla Sep / ms Fergus Alois en Riet Wendt Willie Joosten Theo Roelofs Wijnand Beukers Harrie Broekmeulen Lies Brugman Dick Visser Jan de Jong en zonen Jeroen en Dirk Jan Henk Nuy Oswald Borgers Koos Verhoef Gerard Verschuren Keizer Karel Huub van Ophuizen Daanen Shipping & Logistics B.V. Verzekeringskantoor Puschman De Jong Scheepservice Scheepswerf Gelria BV Rijkswaterstaat Dienst Waterpolitie Havendienst

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 59 19 OKTOBER 2004 Museumrestaurant Lloyd’s heeft geheel eigen stijl en aanpak Dineren met de haven in zicht Roland Hettema en Marcel Frijmuth zijn de uitbaters van zowel het museumrestaurant in het Schielandhuis als van die in het Maritiem Museum in Rotterdam. Van die laatste hebben ze in korte tijd een volwaardig restaurant gemaakt, met ’s avonds volop gelegenheid voor een verrassend diner tegen de achtergrond van een feeëriek verlichte Leuvehaven. De nieuwe naam Lloyd’s is even vindingrijk als trefzeker gekozen voor een restaurant op deze unieke locatie. De relatie met de scheepvaart is alleen al door die naamkeuze onmiskenbaar. Evenals de link met het museum. Het authentieke scheepsregister van Lloyd’s is ondergebracht in het Maritiem Museum. De naam is in de scheepvaart en in de verzekeringswereld vermaard. Dat begon in de achttiende eeuw in zuid Engeland, waar in de herberg Lloyd’s Inn van herbergier Edward Lloyd reders bij elkaar kwamen en onderling afspraken hun ladingen te verzekeren. Dat anno 2004 een restaurant met die naam bij het Maritiem Museum hoort, klinkt vanzelfsprekend. Alsof het er altijd is geweest. Dat is niet zo. Na de ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het Maritiem Museum vroeg directeur C.O.A. baron Schimmelpenninck van der Oije aan Roland Hettema en Marcel Frijmuth of ze er brood in zagen de exploitatie van het sterk uitgebreide restaurant op zich te nemen. De twee werkten al geruime tijd in het museumrestaurant Pappegay in het Schielandhuis waarvan de baron eveneens directeur is. Roland Hettema (36) werkt er al vijftien jaar. ‘Ik heb toen ik 17 was een half jaartje gevaren, als bedienend matroos op de Freezer Leopard. Ik ging daarna werken in een Rotterdams restaurant, studeerde korte tijd aan de Hogere Hotelschool, kwam bij het museumrestaurant van het Schielandhuis Roland Hettema en de menukaarten, voor de lunch, het diner en de wijnen. Jella Othman (r) en Natasha Degenhart, twee van de zes mensen die in Lloyd’s werken. Schippersdochter Natasha (haar vader vaart op vopak.newton) werkte ook al voor Marcel en Roland in het Schielandhuis. Roland: ‘Aan haar kunnen we de leiding hier gerust toevertrouwen.’ (foto’s MGR) terecht en volgde cursussen. Een half jaar nadat ik was geslaagd voor de opleiding Cafébedrijf & Ondernemen werd ons aangeboden het restaurant over te nemen. Dat was in 1999. En dit jaar dus het restaurant bij het Maritiem Museum erbij. We wilden allebei graag iets helemaal van de grond af opbouwen, dus dit was een kans voor ons.’ De twee pachten het pand van het Maritiem Museum. Het museumrestaurant in het Schielandhuis is ’s avonds alleen open voor gezelschappen. Van meet af aan zagen de twee ondernemers het in het Maritiem Museum met Lloyd’s zitten om er een volwaardig restaurant van te maken, niet in de laatste plaats vanwege het panoramische uitzicht dat zeker ’s avonds absoluut de moeite waard is. ‘We wilden daarom ook een eigen ingang hebben, niet afhankelijk zijn van de openingstijden van het museum.’ Er moest wel een vooroordeel worden overwonnen. ‘In Nederland is het niet normaal dat bij een museum een restaurant is gevestigd. Bij sommige mag je blij zijn als er een koffieautomaat staat.’ Naar buitenlands voorbeeld waait er in Rotterdam nu een andere wind. Op dinsdag is Lloyd’s na 5 uur ’s middags gesloten. De rest van de week is het restaurant tot half 12 ’s avonds open, behalve de maandag want dan is het de hele dag gesloten (behalve in de kindervakanties). Cruisevaart Een panoramisch uitzicht vanuit Lloyd’s. De inrichting is geheel naar eigen idee van de twee eigenaren vervaardigd. ‘We wilden geen visnetten of andere voor de hand liggende attributen en hebben gekozen voor de associaties met de cruisevaart. Deze ronde bankjes zijn typisch voor cruiseschepen.’ Ook de muur van leer boven de bankjes in het centrum van het restaurant kan zo zijn weggelopen uit de lounge van een luxe cruiseschip. Met het zeer eigen ontwerp van de bar – uitgevoerd in hout, glas en beton – is de architectuur van het Maritiem Museum gevolgd. Op 1 mei is gestart en deze zomer heeft het op de dagen dat het ruime terras aan de Leuvehaven open was, al meteen storm gelopen. Tijdens lunchtijd zit het restaurant al geregeld vol. Zeker tijdens de nazomer was het goed toeven in Lloyd’s. ‘Bij de Wereldhavendagen stonden de mensen in de rij om op het terras te mogen zitten. Het is best bijzonder voor een horeca gelegenheid, want normaal moet je twee jaar uittrekken voor je goed draait.’ Zo lang hoeven ze bij Lloyd’s niet te wachten. ‘Maar de avonden zijn nog niet zo vol, dat is ook nog niet zo bekend.’ Daar zal gauw genoeg verandering in komen. Niet alleen de entourage en omgeving zijn aantrekkelijk, ook de kaart oogt professioneel en kent een zeer eigen invulling. ‘Dat is Marcel zijn werk geweest. Hij is de chefkok. We hebben gekozen voor zeer internationale gerechten, ook met het oog op het maritieme karakter van het restaurant. Combinaties van ingrediënten van over de hele wereld. Bijvoorbeeld Aziatische ossenhaas, Zuid-Amerikaanse rib-eye en candeloni van tonijn. Er zijn ook van over de hele wereld wijnen beschikbaar.’ Mond-tot-mond reclame zal zeker helpen bij de bekendheid. Om dat te bevorderen hebben de twee ondernemers een slimme formule bedacht, een soort van kettingbrief, die bij voldoende respons de klanten een gratis diner voor twee personen oplevert. De typische eigen aanpak die deze ondernemers nog heel ver zal brengen in horecaland. ROTTERDAM Café Vlag & Wimpel Gezellig café voor de binnenvaart Prins Hendrikkade 32 Tel: 010 - 414 95 06 Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Bistro “THE MAYFLOWER” geopend van Ma t/m Vrij Stieltjesplein 2a 3071 JT Rotterdam Telefoon 010-485 15 35 door Michel Gonlag

Binnenvaartkrant