Views
3 years ago

2004-20

  • Text
  • Schip
  • September
  • Nieuwe
  • Rotterdam
  • Binnenvaartkrant
  • Binnenvaart
  • Pagina
  • Jaar
  • Schepen
  • Familie

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 50 21 SEPTEMBER 2004 Nieuwe eigenaren maken tijdens lichtjesparade Wereldhavendagen eerste tocht mps Ameland www.feestjeophetwater.nl: Deze veelzeggende bedrijfsnaam betekent feest voor de passagiers en handen uit de mouwen voor Gerrit Didden, Johan van der Linde en Cas Knook. Onder het motto ‘verschil moet er zijn’ runnen de heren met plezier en met hulp van vele handen de zaak met succes. Door Johan de Witte Even voor de zomer ontmoette Gerrit Didden scheepsmakelaar Jan Hut. Didden had in het metier geventileerd samen met zijn compagnon uit te kijken naar een partyboot, als verlengstuk van boekingskantoor Feestjeophetwater. Ze waren bezig met de calculatie van een Duits casco, dat nog moest worden omgebouwd. Hut meldde de Ameland van Rein Ouwinga van Beijerland Handel & Scheepvaart te koop te hebben. De partijen kwamen er snel uit. Didden: ‘Van Rein Ouwinga en Jan Hut kregen we vanaf het begin alle mogelijke support. We konden meteen beschikken over het schip en kregen ruimschoots de gelegenheid om nog vóór de overname het schip voor gebruik gereed te maken.’ In de weken die volgden noemden de compagnons het nieuwe project tijdelijk Rapitard (Vervolg van pagina 49) Verder een boegschroefkamer met een boegschroef van Van Ballegooy. Het ruim heeft een lengte van 80,50 meter. De twee hoofdmotoren zijn van Caterpillar en een T-model stuurhut werd geleverd door de firma Van Gemert uit Nijmegen. Het complete lens- en ballastsysteem in het voor- en achterschip werd door de RuGo- Tech Pijpleidingen uit Klundert geïnstalleerd. Verder is er achterop een mooie en luxe ingerichte, grote woning met drie slaapkamers voor de schipper en zijn gezin en de inrichting van de stuurhut heeft een sfeervolle uitstraling. Op vrijdag 10 september werd Tevredenheid bij Johan van der Linde, Rein Ouwinga, Jan Hut en Gerrit Didden (vlnr). Pretpark Ameland. Dat bleek de trekpleister voor vrienden, neven en nichten, dochter Nicarda en Desidera met vriend en familie Van der Linde, Verboom en Didde, om te helpen bij de knip- en scheerbeurt van de Ameland. Zes weken later lag het partyschip van Rederij Ameland uit Dordrecht er spic en span bij. Inmiddels had Feestjeophetwater niet stilgezeten en waren er al twee opdrachten. Maar eerst de Wereldhavendagen! De organisatie van het Rotterdamse havenfeest stelde er prijs op dat de voormalige veerboot Ameland vanuit de Rijnhaven het evenement zou de technische proefvaart voor de werf gehouden, waarbij alles prima verliep. ‘We nodigen voor die proefvaart de Inspectie ook altijd meteen uit,’ aldus Schuurmans, ‘omdat je dan diverse kleine afnames direct kunt doen.’ Op 15 september was de geladen proefvaart. Vier dagen eerder, op zaterdag 11 september, was de druk bezochte open dag. De dochters Samanta en Debora doopten het schip. Samanta had ook nog een andere bijdrage geleverd, want zij had het familiemonogram (‘WAD’) dat op de boeg van het schip prijkt, naar eigen idee ontworpen en gemaakt. ‘Dat komt daar prachtig uit,’ merkt een trotse Wim Diepeveen op, ‘want we hebben, omdat het eigenlijk een duwschip is, een platte kop. Doch niet alleen deze zaken verzorgden onze dochters; ze hielpen ons tijdens de vakantie ook goed bij de verfwerkzaamheden.’ De familie Diepeveen gaat, net als met het vorige schip, op de Rijn en de Moezel varen. ‘En we varen dan alles wat de markt biedt: granen, ertsen, kolen enzovoort. We gaan dat weer doen in opdracht voor de firma Gommers uit Zwijndrecht, want daar kregen we ook in het verleden altijd onze vrachten van.’ Rob Schuurmans blikt met gepaste tevredenheid terug op de bouwperiode. ‘Met de familie Diepeveen hebben we fijn kunnen werken,’ zegt hij. ‘De schipper heeft constructief meegedacht en we zijn er samen over allerlei feiten goed uitgekomen. Ook met de onderaannemers hebben we goed samengewerkt en onze conclusie is dan ook dat we weer een goed eindproduct afgeleverd hebben.’ opluisteren. Eerste vraag van Didden was: ’Mogen er ook passagiers aan boord?’ Een positief antwoord bracht de hoofdrolspelers opnieuw bij elkaar. Ouwinga, Hut, Didden en Van der Linde besloten ieder gasten uit te nodigen en de kosten te delen. Voor het inschepen van circa 350 gasten, een band en het vermaarde Dordrechtsch Visscherschkoor meerde de Ameland af aan de steiger in de Rijnhaven. De stemming was zo mogelijk nog beter dan het fantastische zomerweer. Toen het eenmaal donker was, sloot de Ameland aan in de lichtjesparade met een ongekende diversiteit aan schepen. De gasten aan boord hadden een spetterende kijk op het water en de havens. Fantastisch vuurwerk verlichtte duizenden mensen op de kades en de Erasmusbrug als tijdelijke tribune. Met de terugkoers naar de Rijnhaven zong het Dordrechtsch Visscherschkoor uit volle borst zeemansliederen… en even later deed iedereen met hen mee. Gloriana Jan Hut zegt met nadruk prettig zaken gedaan te hebben met Rederij Ameland. Op de vraag hoe het in de makelaardij loopt zegt hij: ‘De reguliere handel zit in het slob, maar bij de passagiersboten is een redelijke verschuiving van eigenaren. Dit jaar hebben we een aantal passagiersboten verkocht, zoals de Arlené, Normandié, Rügen, Der Kleine Prinz en de Patria waarvan Beijerland eigenaar was. We hebben deze kunnen verkopen met contract, waarmee zij op de Europese wateren varen.’ Ouwinga en Hut werken de laatste vijf jaar nauw samen. Rein blijft meestal op kantoor en Jan is de makelaar. De Gloriana is een nieuwe passagiersboot. Het bij de Vahali gebouwde casco (110x11,40 meter; diepgang 1,30 meter) liep vrijdag 17 september van stapel. Het schip wordt ter plaatse afgebouwd en heeft een capaciteit voor 136 passagiers. De Gloriana is voor vijf jaar verhuurd aan Nautilus Zeereizen uit Berlin. Aan de muur in het kantoor van Rein Ouwinga bij Beijerland hangt een artist impression van een passagiersschip. Dat is echter niet de Gloriana. Die boot, nog zonder naam, is getekend door Arie Drinkwaard uit Sliedrecht. Het wordt een schip met tweeënhalf dek en geschikt voor evenveel passagiers als de Gloriana; dus de cabines en openbare ruimtes zijn royaler. Dit luxe passagiersschip wordt ook bij Vahali gebouwd. Er is nog geen bestemming voor en wordt in eigen beheer gebouwd. Voor liefhebbers van design en chic zal het ongetwijfeld een genoegen zijn de boot te bezichtigen of er op te verblijven als passagier, omdat deze boot volledig wordt ingericht door Jan des Bouvrie. Er was veel animo om mee te varen in de lichtjesparade en (hernieuwd) kennis te maken met de Ameland. (foto’s Johan de Witte) Het is leuk om van stapel te lopen! Proficiat met uw nieuwe ms Rapitard Behouden vaart! (050) 525 55 00 (0180) 48 72 27 www.son.nl "Wij danken Bodewes Binnenvaart B.V. en familie Diepeveen voor de prettige samenwerking en het in ons gestelde vertrouwen. Wij wensen m.s. "Rapitard" en haar bemanning veel succes en een behouden vaart." Wij leverden de volgende pompen: 2x APH VICTOR S80G31T 4kW 400V 3" 2x APH SAER IR40-200B 5,5kW 400V 2x samenbouw boosterset op fundatie 2x APH EJECTOR APH DRENO CM40-2 C219 230V APH BC1200E-B 11kW 400V APH E.I.30/50T-100CL 0,88 kW 400V APH E.I.30/50T-60C0L 0,88 kW 400V 2x APH ALPHA 020RA/T 1,5 kW 400V Complete pakket trillingsdempers en compensatoren ALL PUMPS HOLLAND B.V. Postbus 50 Tel. (0317) 62 00 95 3910 AB Rhenen Fax (0317) 62 01 94 : Ballastpomp/ aanzuig boosterset : Boosterpomp : Lens ejector : Noodlens klokpomp : 12"ruim ballastpomp : Hydrofoor 100l tank : Hydrofoor 60l tank : Zwart water pomp Perfect in pompen

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 51 21 SEPTEMBER 2004 Altijd vers en zelf gemaakt in De Eetkamer Uit eten alsof je thuis bent De Eetkamer, kan het eigenlijk nog gezelliger? De Nederlandse Isabelle Savelkouls heeft het in ieder geval sfeervol voor elkaar. Op de Napoleonkaai in Antwerpen opende ze drie jaar geleden een heerlijke eetgelegenheid. Fris en stijlvol, met zicht op het Willemsdok. Het ruikt er naar vers gebakken brood. De locatiekeuze getuigt van strategisch inzicht. Want Het Eilandje, het oudste maritieme hoekje van Antwerpen, ontwikkelt zich tot een trendy stadsdeel. Patissier Isabelle Savelkous kwam overgewaaid uit het gerenommeerde Brusselse huis Wittamer. Tevoren deed ze praktijkervaring op bij vooraanstaande patissiers in Zwitserland en Oostenrijk. ‘Ik wilde altijd al mijn eigen zaak hebben. Eerst ben ik in Nederland gaan kijken maar daar beviel het me niet. Per toeval kwam ik op deze locatie terecht. En ik wist dat het de juiste was. Toch waren er risico’s aan verbonden. Want de ontwikkeling van Het Eilandje tot een moderne buurt stond toen nog in de kinderschoenen. Er moet de komende jaren nog veel worden gedaan. Maar de zaak draait goed en wordt erg gewaardeerd. ’ Ze wordt geholpen door een vriendin, die ook patissier is en een eigen zaak in Italië heeft gehad. Een internationaal duo dus, al komen de gerechten van eigen bodem. Het vaste trio aan de kook. Links Isabelle, in het midden Nicole en rechts Nathalie. (foto’s Sarah De Preter) Toch worden de schotels in de Eetkamer uit hun gewone context getild. Je kan er terecht voor gevarieerde ontbijten, van een spiegelei met brood tot combinaties met fruit, melkgerechten, vlees, eieren en een glas champagne toe. De broodjes kunnen ook meegenomen worden. Voor de lunch zijn er belegde broodjes, soepen en tal van warme salades verkrijgbaar. Maar ook taarten, een lekker kopje koffie, chocolade en koekjes staan op de kaart. Allemaal zelf gemaakt, natuurlijk, en vanzelfsprekend vers. ‘Wij gaan voor de kwaliteit, dat is de hoofdmoot.’ Voor het pand is een bescheiden terrasje met uitzicht op de jachthaven. Salon De Eetkamer beschikt over een klein terras. De gasten hebben er een prachtig zicht op de jachthaven. Op de eerste etage bevindt zich een stijlvol ingericht salon. Aan de grote, houten tafel kunnen maximaal zestien personen plaats nemen. Er staat ook een gemakkelijke sofa om uit te blazen van al dat eten. Daarmee is de salon ideaal voor kleinere familiefeestjes, zoals een communiefeest, een verjaardag of een geboortefeestje. Het is wel verstandig om te reserveren. Het publiek varieert, afhankelijk van het tijdstip. ‘In de ochtend komen vooral mensen uit de buurt een warm croissantje eten voor ze gaan werken. Tegen de middag krijgen we veel zakenmensen over de vloer. Je merkt dat we in een havenstad zitten; de gasten komen soms van heinde en verre. In het weekend zijn het vooral de mensen uit de stad.’ Het is altijd zoeken naar de smaak van de klant. ‘In de loop der jaren hebben we onze kaart een beetje aangepast. In het begin hadden we vooral Houten tafeltjes, vrolijke schilderijen. Alles voor de gezelligheid. broodspecialiteiten maar al gauw bleek dat warme gerechten hier toch wel erg in trek zijn. Vooral tijdens de lunchpauze. Dus hebben we nu ook hamburgers, andere vleesgerechten en visgerechten.’ ‘We passen onze menukaart iedere week aan. Maar we houden ons wel aan de drie thema’s; broodjes, salades en warme gerechten kun je altijd krijgen. Afhankelijk van de bestelling variëren de prijzen van drie tot achttien euro. Over het algemeen gaan we nooit boven de vijftien euro zitten.’ Gezellige boel Met Nicole en Nathalie heeft Isabelle twee vaste medewerksters. Tijdens het weekend of op drukke momenten komen daar nog twee extra personen bij. De naam van de eetgelegenheid moet vooral de gezelligheid uitstralen. ‘Verzin maar eens een naam voor een zaak, hè. Ik vond “De Eetkamer” wel huiselijk klinken. Zo wilden we het ook hebben: gezellig, met houten tafeltjes, mooie schilderijtjes en een grote kroonluchter!’ De rijkelijk met broodspecialiteiten versierde toga doet de rest. De Eetkamer is alleen op maandag gesloten. Op weekdagen is er ontbijt verkrijgbaar tussen 08.00 en 12.00 uur. In het weekend begint het ontbijt om 09.00 uur en duurt het tot 14.00 uur. Wie wil, kan zijn eigen ontbijt samenstellen. Daarnaast zijn er tal van standaardontbijten met de grappige namen “jol”, “sloep”, “kotter” en “tjalk”. Er worden ook heerlijke pannenkoeken gebakken. Met een goed glas wijn de dag vieren, kan ook. ‘Ik luister altijd naar de wensen van de klanten,’ zegt Isabelle. ‘Op die manier houden we de kaart up-to-date.’ Hongerig ronddolen in Antwerpen hoeft dus niet meer. De Eetkamer is te vinden aan het Willemsdok, Napoleonkaai 43 in Antwerpen. Telefoon: (0032) (0) 3 227 16 48. ROTTERDAM Café Vlag & Wimpel Gezellig café voor de binnenvaart Prins Hendrikkade 32 Tel: 010 - 414 95 06 Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Bistro “THE MAYFLOWER” geopend van Ma t/m Vrij Stieltjesplein 2a 3071 JT Rotterdam Telefoon 010-485 15 35 door Sarah De Preter

Binnenvaartkrant