Views
3 years ago

2004-20

  • Text
  • Schip
  • September
  • Nieuwe
  • Rotterdam
  • Binnenvaartkrant
  • Binnenvaart
  • Pagina
  • Jaar
  • Schepen
  • Familie

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 12 21 SEPTEMBER 2004 Wij bieden u vrijblijvend te koop aan: Beunduwbak, 870 ton, 505 m3 Bwj. 1989 Afm. L 60, B 7.36, D 2.80 Motor Van T.v.d. Boogaartstraat 20a, 4251 EN Werkendam Postbus 199 4250 DD Werkendam Tel.: 0183-505588 Fax.: 0183-504644 Mob.: 06-53 186642 E-mail: cornetshipping@planet.nl Kopschroef 340 pk Scania Generatorset 27,5 kva Hatz Complete pompinstallatie Te koop sleep duwvlet LxBxDg: 14.45x4.10x1.90m, bouwjaar 1965 Kruiphoogte 4.90m Kijkhoogte 6.50m 365 pk Cummins revisie 2001 met straalbuis, Van der Velden stuurwerk met 2 keer piloot. Alle nautische apparatuur, generator 25 kva. Communautair certificaat 2580 m3. Nieuwe SI geldig tot 2008. Tel. 0622-445650 ) R O SOTTEU TE $%%& 'E()**'+, Tankschip ca. 6.500 ton t;pe = gesloten @otorschepen bC. na 1E70 *angeboden: Ms EJ3 T !"#$%&'($)*+$,-.#$&/###COLUMNCONTENT###$+#1'###COLUMNCONTENT####)/ Mbs 1050 T !"#$%/'($/2'5.6$+'###COLUMNCONTENT###$+#7'###COLUMNCONTENT####*)-9.$:4;< Ms 1151 T !"#$&)($/2###COLUMNCONTENT###+#1'#+1$&1'$=

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 13 21 SEPTEMBER 2004 Het web als culinaire bron voor inspiratie en kookgenot Koken op zee en andere recepten Kookboeken hebben in het web een geduchte concurrent gekregen. De lekkerste recepten zijn met een paar trefwoorden in Google te vinden. Televisie-kookprogramma’s hebben hun eigen webvariant. Eén ervan trekt dit najaar in het bijzonder de aandacht: de maritieme kookrubriek Koken op Zee. Verder surfen we langs de culinaire.pagina.nl en handige receptenzoekmachines. Om vervolgens aan te schuiven bij de verrassende receptenrubriek van de Binnenvaartkrant online. Het Web laat je watertanden. Probeer het eens met ‘stoofvlees’ op Google.nl: met 5540 gevonden pagina’s (in veertien seconden) is er altijd wel een bereidingswijze die past bij je smaak. De eerste tien vermeldingen zijn allemaal recepten: op Vlaamse of op mama’s wijze, met koek, okra of sperziebonen. Bovenaan staan twee receptenzoekmachines: Web- Chef.nl weet stoofvlees op 92 verschillende manieren voor te schotelen en Receptenzoeker.nl doet het met eentje minder. De overlap is duidelijk, maar met regelmatig gebruik komt de voorkeur vanzelf. Beide zoekmachines indexeren tientallen Nederlandse receptensites, van eenvoudig lijstjes met ingrediënten en keukenhandelingen tot uitgebreide beschrijvingen om je in te leven in de cultuur rondom een gerecht. XQuis.com bijvoorbeeld vertelt waar stoofvlees vandaan komt (‘uit het voorkwartier van het rund’), waar je op moet letten bij kopen en bewaren, de voedingswaarde en natuurlijk de bereidingswijze: ‘Het iets taaiere vlees wordt volmaakt zacht door het stoven. Doordat de gelatine uit het vlees ontsnapt, geeft stoofvlees een heerlijk ingedikt stoofvocht. Stoofschotels smaken pas echt lekker als er groenten aan toegevoegd worden. Ook de gebruikte vloeistof (bouillon, wijn of bier) doet wonderen. (advertenties) Gebruik voor het stoven liefst een gietijzeren pan met een dikke bodem en zwaar deksel. Vaak is een snelkookpan een snellere oplossing. De stooftijd van 2,5 uur wordt dan teruggebracht op 15 tot 20 minuten. De dikke bil biedt een malser alternatief voor een stoofpot. Het wordt aangeraden bij het bereiden van Vlaamse karbonaden en Hongaarse goulash.’ Startpagina-dochter culinaire.pagina.nl brengt enkele honderden receptensites overzichtelijk geordend bij elkaar: Nederlands, streekgerechten, niet-westerse gerechten, Engels, vegetarisch en dieet. Met daarbij links naar producenten, winkels en productorganisaties, en naar kookcursussen per provincie. Samensteller van de linkspagina is Jan Willem Veldhuijsen, die bovendien tekent voor de meest aangeklikte link: het fraai en handzaam vormgegeven Culinair Kookboek (ook op CD-rom) met meer dan 2000 recepten op www.goldweb.nl/culinair. Maritiem koken Wat er nog aan ontbreekt is het maritieme koken, zonder vertrouwde supermarkt of delicatessenwinkel om de hoek, aan boord of op zee. De ingrediënten zijn dezelfde; de werkomstandigheden maken het verschil. Het Rotterdams schrijversduo Gerard Keijsers (interviews) en Peter Paul Klapwijk (foto’s) illustreert dat op fraaie wijze in hun boek Van alle wereldzeeën (2001). Veertig koks uit de hele wereld – van China tot Brazilië en van Zuid-Afrika tot Polen – geven in dit boek hun favoriete “goedhumeur-gerecht”. De recepten zijn afkomstig van hun geboortegrond en bedoeld voor groepen van tien tot twintig personen. Net als aan boord. Elke kok geeft de persoonlijke betekenis van het gerecht prijs. De boekformule is met zeven scheepskoks vertaald naar het medium televisie. Sinds 5 www.vlootschouw.nl Je kan iedere dag kijken op www.vlootschouw.nl naar alle schepen die vanaf 1999 als nieuwbouw in de Binnenvaartkrant hebben gestaan. Per schip vind je een mooie foto en informatie over de technische eigenschappen van het schip, Nieuw toegevoegd: • Emendo leveranciers die in die tijd meegewerkt hebben om het schip te bouwen en interessante links naar deze leveranciers. Kijk snel en laat je meeslepen door deze schepen. NU 440 SCHEPEN! • Nooit Volmaakt september zendt de VPRO op Nederland 3 elke zondagavond een aflevering uit van Koken op Zee, met de Frans- Nederlandse kok en culinair journalist Alain Caron, telkens vanuit een andere kombuis midden op zee. We zien hem tot 24 oktober bezig op het containerschip Sederberg, het cruiseschip Oosterdam, het actieschip Esperanza, het kraanschip Thialf, het containerschip Godafoss, de bulkcarrier Berge Stahl en de loodsboot Markab. Voor Caron is elk schip een nieuwe 77% kiest voor standaard gasolietoeslag Een standaard toeslagregeling moet volgens driekwart (77 procent) van de 261 stemmers in de VAART!Peiling op www.vaart.nl/peiling compensatie bieden voor de hoge gasolieprijs. De rest geeft de voorkeur aan het uitonderhandelen van de toeslag met de vrachtonderhandeling. Gasolie blijft duur. De prijzen stegen in augustus tot bijna veertig procent boven het niveau van rond de jaarwisseling. In veel contracten zit een gasolieclausule, maar een groot aantal schippers draait zelf op voor de hogere brandstofkosten. De voorkeur voor een branchebrede afspraak lijkt wenselijk. 'Lijkt me niet meer dan normaal dat je onvoorziene kosten kunt doorberekenen,' schrijft een stemmer in de VAART!Peiling. Een ander voegt eraan toe: 'De ervaring, en buiten het koken laat hij de kijkers ook het leven aan boord volop meebeleven. Alle afleveringen van ‘Koken op Zee’ (‘het stoerste kookprogramma ter wereld’) zijn later op het web terug te zien: www.kokenopzee.nl. Uiteraard heb je daar dan bij voorkeur wel een breedbandverbinding voor nodig. De site is helemaal in Flash gebouwd, wat het navigeren vloeiend maakt wanneer de site eenmaal is ingelezen. Alain Caron geeft per schip bevrachters willen dan misschien wel graag alle financiële risico's op de schippers afschuiven, maar er zijn tenslotte grenzen.' Maar er is ook iemand die een gasolietoeslag ziet als 'verkapte subsidie' en een reden om voor nog lagere vrachten te gaan varen. Weer een ander stelt voor een toeslag te heffen bij een gasolieprijs vanaf 225 euro. 'De KLM doet het ook.' De nieuwe VAART!Peiling gaat over de vraag of laden én varen tot de ijk een harde eis moet zijn, of dat nat ladende beunschepen méér mogen. De Raad voor de Transportveiligheid pleit in een recent onderzoek voor het beter handhaven van regels tegen overbelading, omdat schepen die boven hun ijk varen een stabiliteitsrisico vormen. Wat vinden schippers: mag varen boven de ijk of is harde handhaving nodig? het printklare recept van de scheepskok en hij is per e- mail bereikbaar voor vragen en suggesties. Kookgekken Kan het nog iets gemakkelijker met recepten voor aan boord? Jazeker! De Binnenvaartkrant heeft een servicepagina met receptenrubriek. Echte kookgekken hebben ze vast al uitgeknipt en ingeplakt voor later. Voor wie daar nog niet aan toe kwam, staan alle recepten vanaf 2001 online op www.binnenvaartkrant.nl (klik op ‘recept’). Van ‘Vispannetje met mosterdboter (Hamburger Art)’ en ‘Chocolade Kersendroom’ tot ‘Pasta met tomaten-doperwtensaus’ en ‘Oosterse sperzieboontjes met rijst en ketjapkip’. Zoeken in de verzameling lukt niet echt, je klikt ze aan per krant. Het maakt de culinaire verrassing des te groter. Eet smakelijk! Deze 105de aflevering van Het Web is met klikklare links terug te vinden op www.vaart.nl/web/04/20.htm Daar staan ook alle vorige afleveringen. Dirk van der Meulen onderhoudt de website VAART! op www.vaart.nl en bericht in de Binnenvaartkrant over ontwikkelingen op Internet en hoe binnenvaarders zich die eigen maken. door Dirk van der Meulen

Binnenvaartkrant