Views
3 years ago

2004-15

  • Text
  • Schip
  • Nieuwe
  • Rotterdam
  • Jaar
  • Juli
  • Binnenvaartkrant
  • Pagina
  • Behouden
  • Wensen
  • Vaart

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 62 13 JULI 2004 Vaar met vertrouwen de toekomst tegemoet... Vanwege de hoge leeftijd en de nodige problemen was de langzaamloper (1060 pk) van MS Gilla dringend aan vervanging toe. Er moest snel en efficiënt een andere hoofdmotor worden ingebouwd. "Dus ging ik bij De Groot Motoren in Dordrecht aan de wal. Het werd een Cummins KTA 50M2 met veel meer pk’s (1600 pk) dan de vorige motor. Martin de Groot kwam alle gemaakte afspraken prima na en zijn jongens leverden bovendien snel en vakkundig werk. Daardoor kon er weer snel gevaren worden," vertelt schipper Hans Marks van MS Gilla zijn ervaringen over de inbouw van de nieuwe hoofdmotor. Powered by een Schipper Hans Marks van ‘MS Gilla’ (2127 ton) vaart vrijwel onafgebroken tussen Rotterdam, de Zeeuwse havens en Frankfurt. beresterke combinatie De Groot Motoren en V. Ballegooy Scheepstechniek is een bundeling van krachten van twee gespecialiseerde bedrijven. De organisatie herbergt veel ervaring en beschikt over een deskundigheid van ruim 50 specialisten die dag en nacht paraat staan om de vaart erin te houden. De organisatie staat garant voor de complete afbouw van schepen en is specialist in hermotoriseringen, boegschroeven, onderhoud en reparaties boven de waterlijn. Kortom, groot en sterk in elk werk. Bij De Groot Motoren en V. Ballegooy Scheepstechniek kunt u altijd terecht. De Groot Motoren Grevelingenweg 23, 3313 LB Dordrecht Tel: 078 - 6165599, Fax: 078 - 6166600 E-mail: info@de-groot-motoren.nl, http:// www.de-groot-motoren.nl V. Ballegooy Scheepstechniek Roodevaart 38, 4782 RC Moerdijk Tel: 0168 - 412890, Fax: 0168 - 412828 E-mail: info@ballegooy.nl, http:// www.ballegooy.nl UW GECERTIFICEERDE INSTALLATEUR OP SCHEPEN VOOR COMPLETE INSTALLATIES, ONDERHOUD EN REPARATIES VAN • CENTRALE VERWARMING • AIRCONDITIONING • COMPLETE KLIMAATBEHEERSING (c.v.- en airco samengebouwd in één installatie) • LOODGIETERSWERK • SANITAIR ONS ADRES IS MOLENVLIET 33 TE ZWIJNDRECHT TELEFOON 078-6101099 FAX 078-6105030 De Specialist in SCHEEPSCLEANING Drechttankcleaning b.v. Postbus 573, 3330 AN Zwijndrecht Tel. 078 - 6165527, Fax 078 - 6213884 Olieservice: 0620 - 405292 / Olieservice II: 0620 - 405289 Olieservice III: 0651 - 182516 / Zwaantje: 0620 - 405297 FULL TIME SERVICE t.b.v. alle voorkomende elektrische en elektronische installaties en/of apparatuur 24 uur service, 7 dagen 1er week4 Reigersingel 10 2922 GP Krim1en a/d IJssel Telefoon 0180 - 51 33 33 Autotelefoon : 06 - 53164125 Lerk1laats 0180 - 55 17 31 of : 06 - 53561008 MaN 0180 - 51 55 33 www.vlek-scheepsinstallatie.com Alles wordt duurder... ...maar uw telefoonrekening kan nu goedkoper Prijzen excl. B.T.W. Active Classic Fix 7-17 en 17-7 8-19 19-8 alle uren weekend weekend dagen Naar Zintel Mobile klant 0,09 0,18 0,16 0,08 0,12 Naar vast toestel in België 0,09 0,18 0,16 0,08 0,12 Naar Proximus 0,20 0,30 0,16 0,08 0,12 Naar Mobistar 0,25 0,35 0,16 0,08 0,12 Naar Base 0,20 0,30 0,16 0,08 0,12 Naar vast toestel in een buurland 0,09 0,18 0,25 0,25 0,25 Buurlanden met optie ‘Buren à 12 cent’ 0,09 0,12 0,12 0,12 0,12 SMS 0,12 0,09 0,12 0,12 0,12 Setup 0,00 0,00 0,05 0,05 0,05 Afronding per seconde na de eerste minuut Voor alle 3 tarieven excl. BTW Duur Maandelijks Activatie Abonnement onbepaald 7,00 0,00 Optie ‘Buren à 12 cent’ - 2,48 - OM VAN TARIEF TE WISSELEN GEEF ONS SIMPELWEG EEN TELEFOONTJE Boterhamvaartweg 2, 2030 Antwerpen Volledige prijslijst op aanvraag: +32 3 541 19 61 of zintelmobile@binnenvaartonline.be Aggregaten van 6 t/m 150 Kva met/zonder geluidgedempte kast. Mitsubishi merkbaar rustiger en meetbaar stiller. Inbouw en inruil is vanzelfsprekend bij ons mogelijk. Stralen en coaten van jachten en staalconstructies Tevens Aanleg en reparaties van elektrische installaties Generator automaat met tijdklok en accuwacht Gebruikte Victron omvormers en acculaders met garantie JACHT & SCHEEPSSERVICE STROOBOS Groningerstreek 30, 9871 PG Stroobos Tel.: 0512-352414, stroskip@worldonline.nl ■ Complete elektrische installaties verbouw/nieuwbouw ■ Verkoop diverse nautische apparatuur ■ Stuurhuisbedieningspanelen (d.m.v. Touch) ■ Motor Management Systeem (M.M.S.) ■ Service aan nautische- en elektrotechnische apparatuur ■ zeer compacte CPU ■ kleinste bereik 150 mtr. Electrotechniek P.J. van Rikxoort VOF Voorstraat 124 2941 EW Lekkerkerk Tel: 0180-662204 Fax: 0180-661634 Controle vloeibaar gasinstallatie met IVW certificaat K l o k w e g 1 6 , 3 0 3 4 K K R o t t e r d a m T e l . : 0 1 0 2 3 3 0 0 0 2 Diverse occasions Rivier Radars * * www.binnenvaartkrant.nl

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 63 13 JULI 2004 Restaurant De Schat houdt ambacht hoog in het vaandel ‘Alles wat op tafel komt is huisgemaakt’ Aan de Lage Markt in Nijmegen, vlak achter de muur die het water moet keren als dat in de Waal extreem stijgt, is restaurant De Schat in een oud pand gevestigd. De gasten kijken over de waterkering heen op de bruggen over de Waal en op de passerende scheepvaart. Iedereen die bij de Schat uit eten gaat, wil een plaatsje aan het raam – of er zo dicht mogelijk bij – om van dat prachtige uitzicht te kunnen genieten. Ruim acht jaar nu ontvangen de eigenaren van De Schat, Rian en Jürgen Eikholt, met hun medewerkers de gasten. ‘We zijn geen goedkoop restaurant,’ zegt Jürgen, ‘maar we zijn wel een restaurant met een hoge kwaliteit en dat kost uiteraard geld. Maar dat betekent ook dat dan onze gasten een kwalitatief hoog product voorgeschoteld krijgen. En wij zetten ons er steeds voor in om dat te handhaven.’ Hoe oud het onderkomen precies is, is niet bekend; de balken in het plafond dateren uit de zestiende eeuw. Ongeveer tweehonderd jaar geleden vestigde de familie Reijnen een touwslagerij in het pand, waar men ook dekzeilen kon kopen. Vele jaren was het op deze locatie ook voor de binnenvaart een bekende winkel. Na de touwslagerij kwam er een hengelsportwinkel en tien jaar geleden begon de vorige eigenaar er een visrestaurant. ‘Vrij snel kon men er op verzoek ook vleesgerechten krijgen,’ zegt Jürgen. ‘In 1996 heb ik samen met mijn vrouw de zaak overgenomen.’ Combinatie Jürgen komt uit Groesbeek en Rian uit Druten. Jürgen zit al heel zijn leven in het horecavak. Na de mavo ging hij naar de middelbare hotelschool in Wageningen. Daarna werkte hij bij diverse werkgevers in Nederland en in België. Ook Rian werkte altijd al in de horeca en volgde er opleidingen voor. De keuze voor de naam, De Schat, heeft verschillende achtergronden. ‘Toen men er hier een restaurant van ging maken, kwam men tijdens de verbouwing oude stadsdelen tegen. Op dat moment moest de bouw stilgelegd worden en de vorige eigenaar dacht dat er misschien wel een schat voor de dag zou komen,’ merkt Rian op. Bij De Schat werken tien mensen, van wie vijf fulltimers. Jürgen heeft de leiding in de keuken en Rian zorgt dat alles in het restaurant goed verloopt. Jürgen: ‘Maar de uiteindelijke beheerszaken doen we samen. In de praktijk is het verder zo dat Rian een grote deskundigheid heeft op het gebied van wijnen en de gasten daarover adviseert. Maar soms geef ik vanuit de keuken aan welke wijnen er het best bij een bepaald gerecht geschonken kunnen worden.’ ‘Derhalve overleggen we samen regelmatig over bepaalde combinaties van gerechten en wijnen. We werken daarbij met bijzondere producten, want als mensen hier komen eten, willen we graag hebben dat zij later ook zeggen dat alles zo goed bij elkaar paste. Zo hadden we onlangs het Wijngilde van Nijmegen hier te gast. Mensen dus die steeds met wijnen bezig zijn. Ze hadden veel lof over de keuze van de wijnen die wij bij bepaalde gerechten aanbevolen. Maar het blijft natuurlijk toch altijd persoonlijk of men het een goede combinatie vindt.’ De Schat is een uitgesproken à la carte restaurant. Het is zeker geen gelegenheid om snel even te komen eten. Hier kun je avondvullend dineren. Lunchen kan ook, maar daar wordt aanmerkelijk minder gebruik van gemaakt. ‘Met de standaardopstelling van onze tafels kunnen we 42 gasten hebben,’ geeft Rian aan. ‘En als het heel mooi weer is, kunnen de gasten ook buiten eten. Daar kunnen we dan achttien gasten plaatsen.’ Wandeling Naast dat men zelf een menu samen kan stellen aan de hand van de kaart, is het ook mogelijk om een all-in diner te bestellen. ‘Daarin is alles begrepen,’ licht Jürgen toe. ‘Voor zo’n all-in diner kiezen wij uit de kaart een aperatief, zes gangen van kleine gerechten met bijbehorende wijn, dessert en koffie. We noemen dat een wandeling door de menukaart. Daarbij kunnen de gasten tevoren wel aangeven wat ze wel en niet lekker vinden. Zou men al deze gerechten allemaal apart bestellen, dan is men veel duurder uit.’ De andere specialiteiten zijn op de kaart met ‘De Schat’ aangegeven. Ook is het mogelijk om door Jürgen en Rian een verrassingsmenu van drie, vier of vijf gangen te laten samenstellen. ‘Veel producten maken we zelf,’ vervolgt Jürgen. ‘Zoals koekjes, bonbons en ijs. Nu zijn we ook begonnen zelf diverse soorten brood te bakken. Bijvoorbeeld het notenbrood bij de kaas. En ons streven is om nog meer broodsoorten zelf te gaan bakken. Verder maken we de thee die we serveren, met Spa Blauw. Want we proberen altijd overal de beste producten voor te gebruiken en zo het beste op tafel te zetten. Dus alles wat hier op tafel komt, is als het ware huisgemaakt.’ ‘Het ambacht dat we hebben, willen we hoog in het vaandel houden. We willen steeds vernieuwend bezig zijn en de mensen die bij ons komen, moeten weten waar ze op kunnen rekenen. De verhouding prijs - kwaliteit moet kloppen.’ Ook de entourage in het restaurant is uitstekend. Zo treft men op de tafels veelal kristal en zilver bestek aan. ‘We willen ook trachten om naar een ster toe te werken,’ merkt Rian op. ‘We weten dat de organisatie die dergelijke sterren toekent (Michelin, red.) ons regelmatig bezoekt. Soms komt men praten en kijken en soms komt men, zonder dat wij het tevoren weten, ook Samen zwaaien Jürgen en Rian de scepter in De Schat. (foto’s Harrie van Eeuwijk) Restaurant De Schat is in een heel oud Nijmeegs pand gevestigd. eten.’ Jürgen en Rian ontvangen in De Schat ook gezelschappen die iets te vieren hebben. Na reservering kan dat ook op de dagen dat het restaurant eigenlijk gesloten is. Echter niet op zaterdag en zondag, want dan willen ze de ruimte vrij hebben voor de vaste gasten, van wie er velen regelmatig komen. Restaurant De Schat is op woensdag en donderdag gesloten. Van vrijdag tot en met dinsdag is het restaurant van 17.30 tot 23.00 uur geopend voor het diner en op maandag, dinsdag en vrijdag van 12.00 uur tot 13.30 uur voor de lunch. R"TTERDA' Café Vlag & Wimpel Gezellig café voor de binnenvaart Prins Hendrikkade 32 Tel: 010 - 414 95 06 Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Bistro “THE MAYFLOWER” geopend van Ma t/m Vrij Stieltjesplein 2a 3071 JT Rotterdam Telefoon 010-485 15 35 door Harry van Eeuwijk

Binnenvaartkrant