Views
3 years ago

2004-11

  • Text
  • Schip
  • Jaar
  • Rotterdam
  • Binnenvaart
  • Pagina
  • Nieuwe
  • Schepen
  • Vaart
  • Behouden
  • Twee

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 12 18 MEI 2004 !"#$%"&'&("")("*+", OP VOLLE TOEREN Reparaties en verbouwingen snel en vakkundig uitgevoerd o.a.: -Al het hellingwerk, capaciteit 86x11.45m -Verlengingen -Vlak en kimmen vernieuwen -Denneboom verhogen -Stalen vloeren -Casco schades Levering o.a.: -Nieuwbouw casco's -Midden- en voorschepen -Achterschepen -Baggermaterieel -Autokranen Inbouw van o.a.: -Voortstuwingsmotoren -Boegschroefinstallaties -Generatorsets -Pompsystemen -Hydraulische systemen -Roeren- en schroefasinstallaties -Dekuitrusting kwaliteit als traditie, al meer dan 40 jaar !"#$%#&%'()%#*%'%*%+#,-../%#-%0-%.1/%23(+*.'4) 534%-$%-/617"%8#9%1#:4(1%+#3%-*/+*;#,-../#

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 13 Restaurant De Fuik: oase van rust in een fascinerend rivierenlandschap Heerlijk exclusief eten op een prachtig terras aan de oever van de Maas, terwijl de scheepvaart op korte afstand bijna geruisloos voorbij schuift. Dat zijn de componenten die restaurant De Fuik in Aalst (bij Zaltbommel) haar gasten te bieden heeft. Wim Brundel en zijn echtgenote Odilia runnen het restaurant op deze unieke locatie samen al vele jaren en zo verwennen ze hun gasten in alle opzichten culinair. Niet zo vreemd dat er veel vaste klanten zijn. Wim Brundel is een horecavakman in hart en nieren. Zijn hele wezen straalt dat uit. Toch is dit vak niet zijn oorspronkelijke professie. Hij zag het levenslicht in Harmelen, als zoon van een bakker. ‘Vroeger was het zo dat je als oudste zoon dan gewoon in de zaak van je vader kwam,’ begint Wim zijn verhaal. ‘Dus dat gold voor mij ook. Ik volgde daarom de geëigende vakopleidingen en werd brooden banketbakker. Echter, in mijn vrije tijd werkte ik nog wat in de horeca en toen ik aan die wereld eenmaal geroken had, stond het voor mij al vrij vlug vast dat ik daarin mijn verdere heil wilde zoeken. Daarom ging ik later fulltime bij verschillende restaurants werken en bekwaamde ik me verder in die sector, zowel praktisch als theoretisch.’ ‘Doch op een gegeven moment begon het ondernemersbloed, dat ik van mijn vader meegekregen had, in mij te spreken en verlangde ik er naar om een eigen bedrijf te hebben. Toen ik dan ook hoorde dat er een horecabedrijf in Aalst te koop kwam, dat prachtig gelegen was aan het vaarwater, talmde ik geen Het terras ligt boven de Maas. (foto’s Harrie van Eeuwijk) moment, kocht het en streek daar met mijn echtgenote neer. Ik zit nu 33 jaar in de horeca, waarvan inmiddels al weer ruim 24 jaar in De Fuik in Aalst en ik doe het werk nog steeds met veel plezier.’ Appeltaarten bakken De zaak die nu De Fuik heet, is al heel lang een horecagelegenheid. Reeds in de 17e eeuw was het een herberg op de plaats waar mensen destijds over de rivier gezet werden naar Wijk en Aalburg. ‘Ons restaurant zou daarom “Het Veerhuis” geheten kunnen hebben,’ geeft Brundel De Fuik is een modern pand. Toch wordt het binnenkort uitgebouwd. aan, ‘maar ik wilde een niet alledaagse, maar wel originele, Hollandse naam hebben en daarom koos ik voor “De Fuik”. Ik zag in die naam een relatie tot de rivier en meende daarmee ook onze gasten in onze richting te kunnen sturen.’ In de tijd dat Brundel hier begon, had het restaurant een ander niveau. ‘We begonnen met gewone producten, zoals koffie met gebak en wat snacks. Ik heb heel wat appeltaarten gebakken in die eerste periode. Maar mijn uitgangspunt was vanaf het begin er een heel exclusief restaurant van te maken. Dat moest van de grond af aan opgebouwd worden.’ ‘Aanvankelijk had ik twee concepten. Overdag gasten buiten op het terras en vanaf vijf uur uitsluitend diners. Maar op een gegeven moment botsten die twee concepten met elkaar en heb ik een keuze moeten maken. Ik heb toen gekozen voor uitsluitend restaurant.’ Door de jaren heen steeg de kwaliteit van De Fuik en zowat negen jaar geleden kon Brundel aansluiten bij de Alliance Gastronomique Néerlandaise, een samenwerkingsverband van 37 toprestaurants in Nederland en België. Er werken tien vaste medewerkers bij De Fuik: vijf koks en vijf mensen in de bediening. Brundel en zijn vrouw voeren samen het management. Heusden Van dinsdag tot en met vrijdag kan men van 12.00 tot 15.00 uur terecht om te lunchen en vanaf 17.30 uur om te dineren. Op zaterdag is het restaurant vanaf 18.00 uur open en op zondag vanaf 13.00 uur. ‘We hebben allerlei vlees- en visgerechten met heel mooie wijnen,’ vertelt Brundel over het aanbod. ‘Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als specialiteiten hebben we de seizoensgerechten. Dat is gewoonlijk een menu van vier gangen en we werken daarbij altijd met kersverse producten van topkwaliteit.’ In totaal kunnen ongeveer vijftig gasten tegelijk ontvangen worden om à la carte te komen eten. Wel is het verstandig om dan tevoren te reserveren. ‘We hebben een 18 MEI 2004 vrij groot bestand van vaste klanten en daar ben ik toch wel een beetje trots op. Dat zijn veelal gasten die naar hier komen voor de fantastische ligging, de fijne keuken en een heel goede service.’ Zelf heeft De Fuik geen hotelaccommodatie. Toch kan men er wel voor twee- of meerdaagse arrangementen terecht. ‘We hebben daarvoor samenwerkingsverbanden met enkele gerenommeerde hotels in de buurt,’ aldus Brundel. ‘We huren daarvoor hotelaccommodatie in Zaltbommel of in Heusden en verzorgen tevens het vervoer daar naar toe. Als de gasten overnachten in Heusden, gaan ze daar vaak met een boot heen. Veel van onze buitenlandse gasten, onder meer Amerikanen en Japanners, ontvangen wij zo. Dat zijn dan gasten die hier in de buurt bij bedrijven op werkbezoek zijn, bij ons lunchen en dineren en die laten we dan ook iets van het historische stadje Heusden zien. We brengen ze aan boord, ontvangen hen daar met een glas champagne en varen dan naar ons restaurant onder het gebruik van weer een klein gerechtje. We huren daar een vaartuig op maat voor in.’ Steiger Voor het houden van partijen, feesten of vergaderingen, die meestal aan een lunch of een diner gekoppeld zijn, heeft de Fuik een aparte ruimte op de bovenverdieping. Ook schippers maken daar regelmatig gebruik van; bijvoorbeeld voor familiefeestjes. ‘Hun schepen liggen dan bijvoorbeeld in Hardinxveld-Giessendam, Werkendam of Haaften.’ In de aparte zaal kan De Fuik gezelschappen tot veertig gasten ontvangen. ‘Door de jaren hebben we reeds een paar keer het interieur en het exterieur wat veranderd,’ aldus Brundel. ‘Nu staan we aan de vooravond van een grote verbouwing. Het gebouw krijgt geheel nieuwe gevels, het terras wordt vijf meter groter en het restaurant en de lounge worden uitgebouwd. Dat is niet zozeer in verband met het feit dat we dan meer gasten kunnen ontvangen, maar vooral om meer ruimte voor hen te creëren.’ In het zomerseizoen brengen ook heel wat gasten die met hun recreatievaartuig passeren, een bezoek aan De Fuik. ’Zij kunnen dan afmeren aan een tachtig meter lange steiger die we bij ons pand aan hebben laten leggen.’ Mocht het zo zijn dat zij dan na het diner’s nachts willen blijven liggen met hun vaartuig, dan is dat ook mogelijk. !"##$!%&' Café Vlag & Wimpel Gezellig café voor de binnenvaart Prins Hendrikkade 32 Tel: 010 - 414 95 06 Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org Bistro “THE MAYFLOWER” geopend van Ma t/m Vrij Stieltjesplein 2a 3071 JT Rotterdam Telefoon 010-485 15 35 door Harrie van Eeuwijk

Binnenvaartkrant