Views
3 years ago

2007-11

  • Text
  • Pompen
  • Schip
  • Jaar
  • Binnenvaart
  • Binnenvaartkrant
  • Rotterdam
  • Nieuwe
  • Schepen
  • Pagina
  • Postbus

DE BINNENVAARTKRANT

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 47 RESTAURANT BELVÉDÈRE: MARKANT PUNT LANGS DE WAAL Voor allen die bij Nijmegen naar boven varen is het aan stuurboordzijde, vlak voor de verkeersbrug, gelegen gebouw van Restaurant Belvédère een herkenbaar punt. Het markante, historische bouwwerk, dat daar hoog tegen de helling ligt, kent een lange geschiedenis. Wie zich eenmaal in het restaurant culinair heeft laten verwennen, zal er zeker weer terugkeren. Het bouwwerk kreeg de naam Belvédère, wat ‘schoonzicht’ betekent, waarschijnlijk van de Hertog van Parma, of van een van zijn Italiaanse ingenieurs. Omstreeks 1511 droeg deze waltoren, die voor de veiligheid van de stad Nijmegen gebouwd werd, eerst de naam Hoendertoren. In die eerste periode werden ook de grote kelders onder het gebouw gemaakt. Deze kelders waren tot 1818 in gebruik als kruitmagazijn. Nadat het bouwwerk niet meer nodig was als onderdeel van de verdedigingswerken tegen de Spanjaarden, wilde men het gaan gebruiken voor recreatieve doeleinden. Maar het werd nog niet toegankelijk voor het gewone volk, maar werd gebruikt als sociëteit voor magistraten en hun familieleden. Om het bouwwerk te kunnen gebruiken voor het vredescongres in 1678 werd het torentje helemaal gerenoveerd, waarna het geheel nog vele jaren in gebruik was voor evenementen en plechtigheden van zowel gemeentelijk als staatsbelang. Ook konden bezoekers uit den vreemde tegen betaling een bezoek brengen aan de Belvédère. Een kastelein zorgde dan voor de nodige verfrissingen. Zo werd de Belvédère een horecagelegenheid. Een aantal jaren geleden werd er een gerenommeerd specialiteitenrestaurant gevestigd, waar het mooie uitzicht en de voortreffelijke keuken samen borg staan voor een aangenaam verblijf. Belvédère valt nu onder Monumentenzorg. Er mag dus weinig aan gerenoveerd worden. Het pand is eigendom van de gemeente. Sauzen Remon Harms heeft als bedrijfsleider de leiding. Hij is een rasechte Amsterdammer, die een particuliere opleiding heeft gevolgd voor horeca- en cateringmanagement. Harms zit ruim tien jaar in het vak. “Tijdens mijn opleiding, die erg praktijkgericht was, kwam ik al heel veel in contact met de horecawereld”, vertelt hij, “en daarna deed ik in diverse bedrijven ervaring op, om m’n managementtaken goed te ontwikkelen. Op een gegeven moment kwam dit restaurant op mijn pad. Ik solliciteerde toen er een vacature was en werd aangenomen.” Hij werkt inmiddels vier jaar bij Restaurant Belvédère. Het is een specialiteitenrestaurant van een luxe klasse, met een duidelijk Frans accent. Met voor 80 procent een Franse keuken aangevuld met gerechten uit andere werelddelen. “We hebben twee etages waar de mensen plaats kunnen nemen. Die ruimten zijn niet zo bijzonder groot want op beide etages hebben we een zevental tafels.” Vanuit Restaurant Belvédère heeft men een prachtig uitzicht op de Waal en de verkeersbrug. Of er veel mensen uit de beroepsvaart bij hem komen, weet Harms niet. “Wel van de recreatievaart. Ik ken bijvoorbeeld mensen die met hun jacht op vakantie gaan, dan hier langs komen en bij ons komen eten.” Er worden in Belvédère geen feesten gehouden, maar wel feestelijke diners. “We zijn puur een restaurant en daar wil ik me ook op toespitsen. Mooi dineren met een avondvullend programma. Wat wel gedaan wordt, is bij een bruiloft met familie en vrienden hier komen dineren. Dat kan dan tot maximaal dertig personen.” “We zijn een luxe restaurant en de prijsklasse wil ik scharen in de hogere middenklasse. Er is een 4-gangendiner vanaf € 37,50. Echte specialiteiten kennen we niet. We hebben alle ingrediënten, die doorgaans gebruikt worden. Ik denk, dat wat ons product voornamelijk kenmerkt, de basis qua sauzen is. Dus het afmaken van een gerecht door middel van een zeer goede saus. Daar leggen we de nadruk op. Dat is wel een van onze specialiteiten, om daar het plaatje mee af te maken. We hebben een heel grote vakkennis van sauzen.” De drukke tijden liggen bij Belvédère in de avonduren. “De lunch is bij ons een welkome bijzaak.” Terras Het restaurant heeft buiten een terras met eenzelfde aantal plaatsen als binnen. “We hebben wel een mooi terras”, aldus Harms, “maar zonder dat dat extra stoelen oplevert. Dat betekent dat we die plaatsen 22 MEI 2007 ook binnen vrij houden, want in ons land kun je er niet van op aan dat je altijd buiten kunt eten. Dus met goed weer kan men wel buiten eten, en ’s zomers gebeurt dat ook regelmatig, maar ik houd altijd voor de gasten de mogelijkheid open om naar binnen te gaan.” Reserveren is gewenst. “Ons restaurant is vijf dagen per week geopend”, geeft Harms aan. “In principe zijn we zondag en maandag gesloten. De openingstijden om te lunchen zijn van dinsdag tot vrijdag van 12.00 uur tot 14.30 uur . En van dinsdag tot en met zaterdag is men van harte welkom om te komen dineren. De keuken is dan van 18.00 uur tot 21.30 uur geopend. Doorgaans gaan de laatste gasten pas rond 24.00 uur weg. Kortom, het is hier stijlvol dineren, maar wel op een informele manier. We zijn geen restaurant waar de obers knipmessen zijn. Gastronomisch genieten op hoog niveau is ons uitgangspunt. En dit laatste kan ook letterlijk genomen worden.” De ruimten in het restaurant zijn niet groot, maar wel sfeervol ingericht. (advertenties) Voor varenden is Belvédère een markant punt in Nijmegen.(foto’s Harrie van Eeuwijk) Vijf Werelddelen 71 [Hoek Entrepothaven] 3071 PS Rotterdam Tel.: 010 - 484 56 31 Iedere vrijdag muziek Iedere woensdag kaarten Donderdag HAPPY OUR Heeft u iets te vieren? Ga gezellig varen!! bruiloften, recepties, opleveringen, personeelsfeesten T 0181-626126 F 0181-624702 www.partyschepen.org JOECHJACHEN Een serie over horeca aan het water | door Harrie van Eeuwijk

DE BINNENVAARTKRANT PAGINA 48 22 MEI 2007 WIJ WENSEN EURO CRUISE HOLDING B.V. EN DE PASSAGIERS EEN BEHOUDEN VAART MET HET MPS SERENADE 2

Binnenvaartkrant